9 hónapnál régebbi cikk

A fehérvári vízilabda is kiveszi részét a sportág legnagyobb sikereiből
Fehérvár Médiacentrum fotója
FVSE Facebook
A fehérvári vízilabda is kiveszi részét a sportág legnagyobb sikereiből

Világbajnok lett a férfi vízilabda-válogatott. A siker a szövetség szerint mindenki érdeme, aki dolgozik a sportágban, így a Fehérvár Vízilabda SE utánpótlása is részese a világbajnoki címnek.

"Adnak is rá okot a vezetők, hogy mindenki magáénak érezhesse a sikert. A nyilatkozatokban, a szövetség retorikájában is mindig benne van, hogy megköszönik a klubedzőknek, a vízilabda társadalom minden tagjának, akár egy titkárságvezetőnek is. Ez így helyes, hiszen az egész vízilabda társasalom beleteszi a tudását, ki többet, ki kevesebbet. Ennek az összességéből jön ki a csúcs, a felnőtt válogatott." - mondja Ágner Zoltán a Fehérvár Vízilabda SE szakmai vezetője. Hozzáteszi, nemcsak elméletben van így, hiszen tehetségek képzésében jól áll az FVSE.

"Mi is büszkék vagyunk, jó utánpótlás csapatokat adunk a közegbe.

Évről évre hívják a játékosainkat a profi egyesületek, az utánpótlás válogatottba is adunk tehetségeket. A tehetséggondozó programba is újabb és újabb gyerekeket hívnak be tőlünk, elégedettek lehetünk a munkánkkal. 

A  magyar vízilabda évszázados sikerei ismertek, de csak ezekből ma már nem lehetne megélni - Ágner szerint medencében és a parton is zajlott olyan generációváltás, ami sokat tett hozzá a legutóbbi diadalhoz. "Kinőtt egy új edzőgeneráció, amelynek a tagjai nem ijednek meg a munkától, a sok lemondástól, amely edzői oldalon is velejárója a sportnak, ha az ember profin csinálja, és nemcsak másél-két órára, az edzések idejére. Eszméletlen háttérmunka van abban, hogy az edzések és a mérkőzések jól sikerüljenek."

Az FVSE főleg az utánpótlás nevelésével teszi bele a magáét a közösbe, és még úgy is haladnak, hogy az utóbbi években bőven volt nehezítő körülmény. "A koronavírus majd az energiaválság miatt is szűkült a vízfelületünk, ami problémás volt. Most jó híreket hallani, a fehérvári sátor további nyitvatartásának köszönhetően a vízfelület-probléma megoldódik, amire szükség is van ahhoz, hogy bővítsük a létszámot. Az uszodában így is azt mondják, bárhova néznek, vízilabdások jönnek-mennek, de mivel rengeteg korosztályunk van, ez így természetes. De a piramisrendszer alján, ahol a legkisebbeket kell behozni, problémába ütközünk Fehérváron.

Egy ilyen világverseny után özönlenek be a gyerekek a sportágba, ami a szövetség jó marketingjének is köszönhető, de ez elkényelmesedéshez is vezethet. Nekünk még egyesületi szinten nincsen jól felépített toborzó programunk, ezen dolgozunk most. Ősszel szeretnénk kipróbálni új dolgokat, amikkel be tudjuk vonzani a gyerekeket.

Az egyesületben jelenleg mintegy 150 játékos edz, az összes korosztályban tudnak csapatot indítani, némelyikben többet is. Ágner szerint immár eredményekben is mérhető lesz, hogy az évekkel ezelőtt lefektetett alap és az általa képviselt filozófia meghozza gyümölcsét.

"Játékerőben sokat fejlődtünk. Az országos korosztályos bajnokságokban iszonyat sok csapat van, két kasztba osztva. Mi most az A2-ben vagyunk, és ahhoz, hogy az A1-be jussunk, egy kvalifikációs tornát kell megnyerni. Erre viszont akkor lehet odakerülni, ha az előző évben három korosztály összteljesítménye a top 4-be sorolja a klubot az A2-ben. Mi minden évben ott vagyunk a kvalifikációban, idén úgy érzem, meg fogjuk mutatni, hogy ott a helyünk a magasabb kasztban. Szeptemberben Szentesen kell ehhez megnyernünk a kvalifikációt."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek