8 hónapnál régebbi cikk

Horvátországi app-ajánló: HAK - a horvát autóklub alkalmazása parkolási díj fizetésére is jó
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com
Horvátországi app-ajánló: HAK - a horvát autóklub alkalmazása parkolási díj fizetésére is jó

Napjaink okostelefonjai számos olyan funkcióval bírnak, melyek életünket kényelmesebbé tehetik. Itthon ezt mindennaposnak tekintjük, pedig az okostelefonos alkalmazások más országokban is segítségünkre lehetnek.

Korábban írtam már a turisztikai szempontból érdekes Explore Croatia appról, azonban míg ez az alkalmazás inkább turisztikai célzatú, addig a HAK az odajutásban lehet segítségünkre, no meg amíg odafelé utazunk vezet minket és segít.

A Horvát Autóklub hivatalos alkalmazása a HAK, egy igen komoly és jól megszerkesztett információs gyűjtemény, mely az összes olyan tudnivalót igyekszik egy helyen elénk tárni, mely a Horvátországba utazás és az ott tartózkodás ideje alatt szükséges lehet. Felsorolni is nehéz a rengeteg menüt.

A legfontosabb talán, hogy telepítést követően azonnal nyissuk meg a jobb felső menü fogaskerék ikonját és ott pipáljuk ki az utolsó opciót (Zivim u Hrovatskoj), így az alkalmazásban elérhető funkciók teljes sorát élvezhetjük. Ezt követően érdemes a menü nyelvét átállítani angolra. Így talán könnyebben érthető az applikáció. Magyarul sajnos nem tud, de aki kipróbálja hamar belátja, hogy így is érdemes használni.

Kapcsolódó
Horvátországi app ajánló: Explore Croatia, letölthető segítség nyaralóknak

A digitális kor közepén élve nyaralni sem indulunk okostelefon nélkül. Így kézenfekvő, hogy olyan alkalmazások is léteznek, melyek egy külföldi nyaralás során is hasznosak tudnak lenni. Az idei év egyik újdonsága a Horvátország érdekességeit és értékeit bemutató nemzetközi alkalmazás.

Az alkalmazásban folyamatosan friss közlekedési információkat kapunk percre pontosan, akár felugró push üzenetekben is. De menet közben a fizető kapuk előtti sorokra is felkészülhetünk az alkalmazáson belül elérhető webkamerák képei alapján.

Az app természetesen segít megtervezni az autópályadíjakat is, melyet akár egy térképes tervezővel is kiegészíthetünk (HAKmap - szintén letölthető) és összesítve, szakaszokra bontva megadja az aktuális díjakat. Külön térkép nélkül, listázható formában is megtaláljuk az útdíjakat, mint ahogy az aktuális üzemanyagárakat, forgalmazónkénti bontásban.

Az alkalmazás külön érdekessége, hogy segít autónkat megtalálni egy-egy nagyobb parkolóban. Sőt, a parkolási díjak fizetését is tudjuk rendezni segítségével. Az mParking menüpontban lehetőségünk van autónk adatainak rögzítésére, majd ezt követően tudjuk kiválasztani a fizetőzónát és már indíthatjuk is a mobilparkolást. Itt amúgy egészen precíz leírást találunk, hogy mely zóna, milyen díjszabással, mettől meddig fizetős. Azt érdemes tudni, hogy itt a fizetés, az alkalmazáson belül nem bankkártyával, hanem SMS küldéssel történik.

A HAK applikáció használata ingyenes és elérhető mind a Play Áruházban, mind az App Store-ban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek