8 hónapnál régebbi cikk

Különleges látvány, szárnyashangya-felhőt fotózott a Bakonyban a Vörösmarty Rádió Barangoló című műsorának szakértője
Fehérvár Médiacentrum fotója
dr. Tarsoly Péter
Különleges látvány, szárnyashangya-felhőt fotózott a Bakonyban a Vörösmarty Rádió Barangoló című műsorának szakértője

Dr. Tarsoly Péter egyetemi adjunktus szerint olyan volt, mintha füstölne az erdő.

Igazán különleges jelenség szemtanúja volt a minap dr. Tarsoly Péter geoinformatikai szakmérnök, a Vörösmarty Rádió állandó vendége, aki velünk is megosztotta élményeit.

A Keleti-Bakonyban, Csór és Iszkaszentgyörgy között, a piros turistajelzésen fekszik a Leányvágónak nevezett rész, ahol igazi rovarfelhőbe került. A szakember tudatta, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaitól azt az információt kapta, hogy a szárnyas hangyák rajzása egyszerre több helyen történik, ez okozza ezt a különleges látványt.

A rádió Barangoló című műsorának állandó szakértő vendége elmondta, ahol ilyen hangyaboly van, ott várható, hogy a következő időszakban megjelennek nagy tömegben. A rovarvilágban amúgy nem ritka a tömeges rajzás, az egyik legszebb példa erre a tiszavirágok násztánca a Tiszán és mellékfolyóin.

A hímek és a nőstények kirepülnek, új bolyt akarnak alapítani. A rövid nászt követően a hím elpusztul, a nőstény pedig a szárnyait levedli és a föld alá bújik. Ott petézik, majd később kikel az új nemzedék.

Dr. Tarsoly Péter élménybeszámolóját hamarosan meghallgathatjátok a 99,2 Vörösmarty Rádióban, de a rádió YouTube-csatornáján addig igazán érdekes beszélgetéseket hallhattok, amelyekben szó esik a Velencei-hegység rejtett kincseiről, a kullancsokról, megismerhetitek a pátkai Szűzvár mondáit, kaphattok tippek sátrazáshoz, megismerhetitek a pázmándi jezsuita alagútrendszer és a misztikus Burok-völgy titkát, de a Nimfa-völgy és a Pákozdvári-barlangok nyomába is eredhettek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek