6 hónapnál régebbi cikk

Stressz, ételallergia vagy életmód? 5 ok, amely az emésztési panaszok hátterében állhat
Fehérvár Médiacentrum fotója
123rf.com/kryzhov
Stressz, ételallergia vagy életmód? 5 ok, amely az emésztési panaszok hátterében állhat

Manapság egyre többen küzdenek emésztési panaszokkal, és gyakran nehéz megállapítani, hogy pontosan mi is okozza ezeket a kellemetlen tüneteket. Az első lépés mégis az, hogy rájövünk a kiváltó okra – hiszen enélkül a célzott kezelést sem tudnánk elkezdeni.

Az alábbiakban öt konkrét problémát mutatunk be, ami ilyen panaszokat eredményezhet.

Helytelen táplálkozás

A nem megfelelő táplálkozásnak több ismérve van, mi most kifejezetten a rostszegény étkezést emeljük ki, hiszen a rostok kitüntetett szerepet játszanak az emésztőrendszer egészségének megtartásában. Az élelmi rostok olyan növényi anyagok, amelyeket a szervezet nem képes lebontani és felszívni. Ezek a rostok a bélrendszerben maradnak, és számos pozitív hatással vannak az egészségre, például segítik az ételek felszívódását és a víz megkötését, így jótékony hatással vannak a bélműködésre és az emésztésre.

Az alacsony rosttartalmú étrend hozzájárulhat a székrekedéshez és más emésztési problémák kialakulásához. Fontos, hogy elegendő élelmi rostot fogyasszunk megfelelő mennyiségű gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonafélék formájában.

Inaktív életmód

Az ülő, mozgásszegény életmód nemcsak plusz kilókat okoz, hanem az emésztést is negatívan befolyásolja. Ha irodában dolgozunk, figyeljünk a rendszeres testmozgásra, például használjunk lépcsőt lift helyett, sétáljunk gyakrabban és hetente egyszer legalább végezzünk valamilyen kardiómozgást – ez lehet futás, tánc vagy épp egy kiadós fűnyírás a kertben. A fizikai aktivitás nemcsak a szív- és érrendszerünknek tesz jót, de segít fenntartani az emésztőrendszer egészségét is azzal, hogy elősegíti a bélmozgást.

Változások a rutinban

Ha valamiért változás áll be a napi rutinunkban, az szintén megakaszthatja az emésztésünket. Mindannyian tapasztaltuk már, hogy például egy utazás, egy diéta vagy a váltott műszak mennyire „bele tud zavarni” az emésztésünk korábban megszokott ritmusába. A bélrendszerünk a második agyunk, a benne élő bélflóra érzékeny az életmódbeli változásokra, és ez természetesen az emésztésben is megmutatkozik. Igyekezzünk „beállni” egy napi rutinra, körülbelül ugyanabban az időpontban felkelni, reggelizni, ebédelni, vacsorázni. A rendszerességet az emésztésünk is meg fogja hálálni.

Stressz

A stressz mindenre hatással van, az emésztőrendszerre is. A magas stressz-szint növelheti a gyomor- és bélproblémák kockázatát. Aki állandó stresszben él, annál épp a fent tárgyalt rendszeresség sérül, és a felpörgött idegrendszer akkor sem tud pihenni, amikor épp az volna a dolga. Ez előbb-utóbb kimerültséghez, alváshiányhoz és krónikus betegségekhez vezet. Fontos tehát odafigyelni arra, hogy ha a stresszt nem is tudjuk teljesen elkerülni, legalább az étkezésekben tartsunk rendet, rendszert. Emellett a megfelelő stresszkezelő technikákat alkalmazva – amennyire lehet – igyekezzünk kiiktatni ezt a negatív befolyást az életünkből.

Emésztőszervi betegségek

Emésztőszervi problémákat nemcsak a helytelen életmód okozhat, hanem a rossz minőségű élelmiszerek, ételérzékenység vagy egyéb betegségek is. A leggyakoribb emésztési panaszok közé tartozik a hasfájás és hasgörcs. Ezek lehetnek enyhék vagy súlyosak, és számos ok állhat mögöttük, beleértve az irritábilis bélszindrómát (IBS), a gyulladásos bélbetegségeket vagy az élelmiszerintoleranciát, ételallergiát. A puffadás ilyen gyakori panasz és sokszor társul az ételallergiához vagy az IBS-hez. A székrekedés vagy épp a hasmenés is gyakori tünet, csak amíg előbbit a helytelen életmód és táplálkozás, utóbbit általában valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza.

Az irritábilis bélszindróma olyan állapot, amelyre gyakorlatilag az összes felsorolt panasz jellemző: krónikus hasi fájdalommal, puffadással és székrekedéssel vagy hasmenéssel járhat, ezért érdemes külön is megemlíteni.

Milyen panaszok utalhatnak irritábilis bélszindrómára?

Az IBS egy krónikus, funkcionális bélbetegség, ami azt jelenti, hogy a bélrendszernek valamilyen működésbeli zavara van, de szervi probléma nem áll fenn. Az IBS-szel élők gyakran váltakozva tapasztalják a székrekedést és a hasmenést, rendszeresen panaszkodnak puffadásról. Az ezzel járó fájdalom általában a has alsó részén lokalizálódik és a betegségben szenvedők általában érzékenyebbek lehetnek bizonyos élelmiszerekre, például a tejtermékekre.

Hogyan tehetünk az IBS ellen?

Életmód, életmód és megint csak életmód! Fogyasszunk rostban gazdag ételeket, például teljes kiőrlésű gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket, laktofermentált élelmiszereket – ilyen a joghurt, a kefír, a savanyú káposzta, valamint a kovászolt zöldségek is. Kerüljük a túl zsíros vagy fűszeres ételeket. Próbáljunk meg stresszmentes életet élni és a rendszeres testmozgást beépíteni a mindennapjainkba.

Ezek a lépések természetesen nemcsak az irritábilis bélszindróma esetén szükségesek: egy egészséges életmód kialakítása a többi problémát is megelőzheti, és nem csak a bélrendszerünkben – így érdemes mihamarabb kialakítani azt! Ha pedig ennek ellenére is fennállnak az emésztési gondjaink, mindenképp keressünk fel egy szakembert.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek