5 hónapnál régebbi cikk

A Kodolányi az aktív turizmusért
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd
A Kodolányi az aktív turizmusért

A Kodolányi János Egyetem az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja, hogy hazánk 2030-ra hazánk a legélhetőbb európai országok közé tartozzon. Az új felsőoktatási felvételi eljárásban már államilag finanszírozott képzése is lesz az egyetemnek turizmus-vendéglátás szakon.

Együttműködési megállapodást írt alá a Kodolányi János Egyetem az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal. Célja, hogy az egyetem tanszékei és kutatóintézetei, valamint a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkársága a Nemzeti Aktív Turisztikai Stratégia 2030 megvalósítását támogató oktatási, tudományos és kutatási kapacitásokat építsen.

“A turizmus az egy nagyon fontos ágazata a magyar gazdaságnak és ennek az ágazatnak a súlya az elkövetkezendő időszakban nőni fog. Viszont azt látjuk, hogy az aktív turizmus folyamatosan egyre nagyobb szeletet hasít ki magának, viszont keveset foglalkoztunk ezzel a területtel. Ha megalakul a Kodolányi János Egyetemen az aktív turizmus, akkor sokkal könnyebb lesz a tervezés” - emelte ki Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára.

Vizi László elmondta, az együttműködés értelmében az egyetem az oktatási, tudományi és kutatási feladatokkal kapcsolódik be az Aktív Magyarországért programba: “Ebben szeretnénk mi innovatívan segítséget nyújtani egyrészt az oktatással, hogy a turizmus tanszéken létrehozunk egy aktív turizmus kutatócsoportot, ez olyan kutatási feladatokat fog elvégezni, amelyek segítik azt, hogy ez a program sikeres legyen.”

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ legfontosabb feladata, hogy összefogja az aktív- és ökoturisztika területén történő beruházásokat, fejlesztéseket, illetve a területtel foglalkozó állami, önkormányzati, civil és üzleti szereplők munkáját.

“Amikor elkezdtünk dolgozni, akkor azzal szembesültünk, hogy nincsenek adataink, nem tudunk olyan benchmarkokra támaszkodni, mint a turizmus más területein. Azért tartjuk fontosnak az egyetemmel való együttműködést, hogy a jövőben közös kutatásokat végezzünk és olyan szakmai munkát tudjunk elvégezni, amire később építkezhetnek azok a fejlesztések, amik elindulhatnak az országban” - tette hozzá Baráth Gergely, ügyvezető igazgató, Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.

Az együttműködésnek köszönhetően a Kodolányi János Egyetemen olyan turisztikai szakemberek képzése válik lehetővé, akik aktív közreműködői lehetnek annak, hogy 2030-ra hazánk a legélhetőbb európai országok közé tartozzon. Az új felsőoktatási felvételi eljárásban már államilag finanszírozott képzése is lesz az egyetemnek turizmus-vendéglátás szakon, amelyre 2024. február 15-ig lehet majd jelentkezni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek