4 hónapnál régebbi cikk

Megfigyelés a cél: startol a madáretetési szezon
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/ivabalk
Megfigyelés a cél: startol a madáretetési szezon

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület feljegyzései alapján immár a 134. madáretetési szezon kezdődik Magyarországon. A közhiedelemmel ellentétben nem a madarak éhezése, hanem szokásaik megfigyelése okán fontos a körültekintő etetés.

A fennmaradt feljegyzések szerint 1890-ben hirdették meg hazánkban az első, szervezett madáretetési akciót. A köztudatba az elmúlt 133 ilyen szezon úgy épült be, hogy erre azért van szükség, mert a madarak télen élelem-utánpótlás nélkül éheznének, esetleg éhen is halnának. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület összefoglalójában így cáfolja ezt a hiedelmet:

„A vadon élő állatok (az ember által szabályozott szaporodású és tartási környezetű házi- és társállatokon kívül az összes faj) stabil és önfenntartó állományai csak ott élhetnek, ahol megtalálják alapvető életfeltételeiket (táplálék, búvó- szaporodó- és pihenőhely). Az állatok, köztük a madarak vonulása éppen azért alakult ki, hogy az időszakos táplálékhiányt az élőlények át tudják vészelni. Egy veréb méretű énekesmadár is képes 24 óra alatt 1 000 km-t repülni, és ezt a sebességet akár több napon át, folyamatosan tartani.

Éppen ezért az énekesmadarak téli etetésének célja nem az életben tartásuk, hanem a közelünkbe csalogatásuk. Ennek két alapvető oka van:

- A madarak látványa, közeli megfigyelhetősége rendkívüli élményt jelent gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, ami egyben a természeti környezet megóvására ösztönöz bennünket;

- A madarak jelenléte biológiai védekezést jelent az általuk az etetőhely közelében összeszedett gyommagvaknak, rovar- és kisrágcsáló-kártevőknek köszönhetően.”

Az MME össze is foglalja, melyek a madáretetés legfontosabb és betartandó szabályai:

- Az etetési időszak az első tartós fagyok beköszöntétől ezek megszűnéséig, december elejétől március második feléig tart.

- Eleségként bőven elegendő fekete napraforgót kitenni.

- Emellett adható gyümölcs (alma és olyan szedhető bogyók, mint a vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa) és akár némi állati zsiradék (elsősorban kacsa-, liba- és sertésháj) is.

- Az etető madarai nem élelmiszerhulladék-megsemmisítők, ne adjunk nekik ételmaradékot, ne kísérletezünk velük.

- Az etető mellett itassunk is (pontosabban érdemes az egész évben működtetett itató mellett elkezdeni decemberben az etetést), több faj számára a téli ivó- és fürdőhely jelenti az igazi vonzerőt.

- A költési időszakban, a fiókák kikelését követően ne etessük a madarakat, mert ez a mag eleséget megemészteni nem képes fiókák tömeges kínhalálát, funkcionális éhen pusztulását okozza.

Madáretetők a mezőgazdasági boltokban, hobbi és kertészeti üzletekben egyaránt vásárolhatóak, de akár magunk is megépíthetjük az otthon fellelhető anyagokból. Néhány érdekes tippet a saját madáretető elkészítéséhez ide kattintva is találtok. Ha kertes házba, egy esetleg az udvar távolabbi részén álló fára tesszük az etetőt, akkor érdemes beszerezni egy távcsövet is, hogy még alaposabban megfigyelhessük a madarakat.

Ugyanakkor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is felhívja a figyelmet arra, hogy a vízimadarak etetése azok egészségnek megőrzése érdekében nem ajánlott! A vízimadarak életmódja eltér a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért számukra az etetés életveszélyes kockázatot jelent, mert kikapcsolja a téli túlélést szavatoló vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozza. Növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését. Az etetés folyamatos kenyérdiétája megbetegítheti a madarakat, ezek egyik formája, az "angyalszárny-betegség" teljes röpképtelenséget is okozhat a fiatal madaraknál.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek