3 hónapnál régebbi cikk

Siklósi Gyulára emlékeztek a Béla úti köztemetőben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Siklósi Gyulára emlékeztek a Béla úti köztemetőben

Siklósi Gyulára, a város valaha volt egyik legnagyobb ismerőjére emlékeztek pénteken a Béla úton születésének közelgő évfordulója kapcsán.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Varga Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója a város nevében helyezett el mécsest és koszorút az egykori régész sírjánál.

A professzor 75 évvel ezelőtt Budapesten született, és annak ellenére, hogy nem a városban nőtt fel, székesfehérvárinak tartotta magát. Ismerte a föld által rejtett Géza nagyfejedelem szálláshelyét, királyi palotáját, első keresztény királyunk koronázóbazilikáját. Ismerte a Királykúthoz siető karavánok útvonalát, a lovasokat, szekérkísérőket, az embereket, Európa egyik legszebb székesfővárosát.

Munkássága előtt tisztelegve a Várostörténeti Kutatóintézetet a Vasvári Pál Általános Iskolában pincegalériát neveztek el róla. Az év során a város több programmal is készül, hogy minél több emberrel tudják megismertetni munkásságát, valamit kiadványt is adnak ki, mellyel szeretnék örökre megőrizni a régészprofesszor emlékét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek