2 hónapnál régebbi cikk

A Zichy liget évszázados épületdíszeinek nyomában
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
A Zichy liget évszázados épületdíszeinek nyomában

A XIX. században épült fehérvári házak bővelkednek rejtett látnivalókban, a Galla-ház puttói után most pár száz méterrel messzebb, a Zichy ligetben szemezgettünk a különleges házdíszítésekből.

Fehérvár köztéri alkotásairól évek óta futó sorozatunkban már több olyan művet is bemutattunk, melyek nem feltétlenül önálló műalkotásként, hanem egy-egy épület díszeként váltak ismerté. A teljesség igénye nélkül ilyenek voltak a belváros pávái, a Széchenyi utca múzsái, de ide sorolhatjuk akár Kovács Margit páratlan oszlopdíszét is.

A közelmúltban a Galla-ház épületdíszeit mutattuk be. A puttók sokaságával ékesített ház csupán egy ugrásra van a Zichy ligettől, mely szintén rengeteg érdekes látnivalót rejt épületdíszek szempontjából. Akad itt olyan ház, mely rövid bemutatónk főszereplője volt, méghozzá azért, mert egykori építtetőik egy II. századból származó római kori sírkő falba építésében látták a lakóépület különlegessé tételének zálogát. Persze a Wertheim-ház mellett  a többi épület, sőt, a ligettel szemben a bíróság is rejteget érdekességeket.  

 A Zichy liget épületdíszeinek mustráját kezdjük is utóbbival. A Városi Bíróság és Ügyészség épülete a Dózsa György út 1. szám alatt található, Igazságügyi Palota (Törvényháza) néven még 1902-ben épült. Érdekesség, hogy amíg most a bűnözők kapják itt kiérdemelt büntetésüket, addig 120-130 évvel ezelőtt ugyanez a hely a hagyma- és zöldségárusok területe volt a vásártéren: a derék polgárok itt nem büntetést, hanem az éléskamra feltöltésének lehetőségét kapták meg.

Az épület díszítésének szobrászmunkáit ifj. Havranek Antal végezte, az egyik kiemelkedő darab a homlokzaton található címer, melyet angyalok tartanak. Ez a gyönyörű alkotás már több mint 120 éve dísze a városképnek.

Szemben, a Zichy liget házain további érdekes díszítőelemmel találkozhatunk. Ott van például a Zichy liget 6. címen található Varga- ház. Az 1860 körül épült ház emeleti ablakai fölötti lunetták női és férfi fejeket rejtenek, persze szigorúan kőből kifaragva. A gyönyörű kivitelezésű épületdíszek valószínűleg id. Havranek Antal munkái. 

A 7-es szám a Zichy-ház címe a ligetben, ez a ház az 1870-es években épült. Történetének egyik érdekes pontja, hogy 1902 és 1910 között itt élt Erzsébet Amália főhercegnő, majd egy későbbi időszakban Keszei István költő. Voltak „valakik”, akik mindkettőjüket látták a kor a fehérvári mindennapjai során, ezek a „valakik” pedig az épület egyik fő ékét, a zárt erkély mellvédét díszítő, indák között ülő nőalakok. Szelídségük, ábrázolásukból fakadó nyugalmuk kellemes és meghitt hangulatot árasztva ad különleges patinát a Zichy-háznak.

A liget többi épülete is bőven megéri a nyakak tekergetését, érdemes egy könnyed sétán alaposabban is szemügyre venni a házakat, mert további rejtett vagy épp kevésbé eldugott alkotásokat fedezhetünk fel. Ezek bemutatását természetesen mi is folytatjuk majd.  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek