2 hónapnál régebbi cikk

Két fehérvári építmény is az ország legmagasabbjai közé tartozik
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Két fehérvári építmény is az ország legmagasabbjai közé tartozik

Hazánkban jelenleg 42 olyan építmény található, melynek magassága eléri a bűvös 100 métert. A legutóbb a listára kerülő MOL Campus csak a 24. a rangsorban. A 42 százas építmény között két fehérvári is található.

Tény, hogy hazánk nem a felhőkarcolók országa, de magas épületeink nekünk is vannak. A Tanú című film óta pedig mi is tudjuk: a citrom néha lehet narancs, szóval a magas épületeink ha világviszonylatban nem is rúgnak labdába, nekünk mégis rekorderek. Magyarországon jelenleg 42 olyan építmény van lajstromba szedve, melyek magassága eléri a 100 métert.

A legmagasabbak között főleg adótornyok vannak, az első tízben hét ilyet találunk. A legmagasabb a Lakihegyi Adótorony, mely már 1933-as megépítése óta vezeti listát. Teljes magassága 314 méter, ami egy 284 méter magas szerkezetből és 30 méteres hangolócsövéből áll össze. A Szigetszentmiklós közelében fekvő torony mögött a második helyen a Solti Adótorony áll 10 méter lemaradással, 304 méteres magassággal. A dobogó harmadik foka egy kéményt illet: a tiszaújvárosi AES-Tisza II erőmű kéménye 250 méter magasságig kúszik. Érdekesség, hogy a második és harmadik egy időben épült: a Solti Adótorony 1974 és 1977, Tiszaújváros gigantikus kéménye pedig 1973 és 1974 között.

Az első tízbe még befért a Szentesi TV-torony (235 m), a Kab-hegyi Adótorony (219 m), a Penyigei Adótorony (217 m), a Dunamenti Erőmű kéményei (207 m), az Újudvari TV-torony (206 m) és az Újbudai Fűtőmű kéménye (200 m).

A tizedik helyen találjuk a Pécsi TV-torony 1973-ban épült impozáns alakját, mely a maga 197 méteres magasságával hazánk legmagasabb épülete (a a tévé- és adótornyok építmények, de nem épületek). A pécsi torony eredeti funkciója mellett azzal érdemelte ki az épület elnevezést, hogy kilátóként, sőt, kiállítóhelyként is nyitva áll a látogatók előtt, de még egy étterem is működik a torony 72 méteres magasságában, ahova gyorslifttel lehet feljutni.

A torony betonalapja 22 méter átmérőjű, 3 és fél méter vastag, melyet többrétegű acélháló merevít. A torony kettős gyűrűből áll, a belső 5 méteres átmérővel 135 méteres magasságig halad, a külső 12 méteres átmérővel 92 méter magasságig. A belső gyűrűben fut a lift, a kettő közt pedig 459 lépcsőfok kanyarog.

Érdekesség, hogy a 42-es listára nagyon kevés építmény került be a kétezres évekből, vagyis a magasság meghódítása még inkább a XX. század fő célkitűzései közé tartozott. A kevés kétezres évekre datálható magas épületek köz tartozik a 2019 és 2022 között épült fővárosi MOL Campus, mely a 24. a sorban a maga 143 méteres magasságával (így is Magyarország legmagasabb irodaépületének számít).

Szintén a kétezres években készült el a Százasok Klubjából a Királyegyházi Cementgyár hőcserélő tornya (105 m), a Beremendi Cementgyár hőcserélő tornya (104 m) és városunk egyik listás építménye, a Temesi utcai Adótorony, mely kereken 100 méter, így hatos holtversenyben (például az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházzal) az ország 42. legmagasabb építménye. Ha valaki szeretné megnézni, de nem tudja, hol is található pontosan, ide kattintva megtalálja a torony koordinátáit.

A 100 méteres Temes utcai torony azonban nem a legmagasabb építmény Székesfehérváron, városunk ugyanis két 100 méter vagy afelett építménnyel képviselteti magát a 42-es listán. A 34. helyen ott van a Székesfehérvári Fűtőerőmű kéménye, mely a város szívében, a Királysoron található.

A fűtőerőmű kéménye 105 méter, ezzel hazánk magas építményei között tehát a 34., a magyarországi kémények között pedig az 5. helyen szerepel (egyes kritérium- és besorolási rendszerek szerint a nyolcadik).

Hogy milyen lehet a kilátás a 105 méteres magasságból, azzal egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk:

Kapcsolódó
Ezt láthatnánk Székesfehérvárból, ha a fűtőerőmű kéménye kilátó lenne

Ez a felvetés persze csak fikció és álmodozás, de az ország ötödik legmagasabb kéménye páratlan kilátással bír.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek