2 hónapnál régebbi cikk

A fehérvári Galla-ház sokat látott puttói
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
A fehérvári Galla-ház sokat látott puttói

Kevés olyan díszes épület maradt fenn az 1800-as évekből Székesfehérváron, mint a Galla-ház, melynek fő díszítőelemei a puttók.

A köztéri alkotások nem csupán méretükben vagy épp mondanivalójukban, üzenetükben nagynak számító művekként vannak jelen Székesfehérváron, sok apró, néha-néha feledésbe is merülő házdísz, kisebb szobor vagy plasztika is ugyanúgy hozzátartozik a város művészettörténeti képéhez, mint nagyobb, ismertebb társaik. A korabeli házak gazdag épületdíszei is ilyenek, bár megbújnak egy-egy hatalmas épületen, azonban önmagukban is egy-egy különleges alkotásnak számítanak. Pont ilyenek a Galla-ház puttói is.

A Galla-házat szerintem mindenki ismeri, még az is tudni fogja, mely épületről van szó, aki a nevét eddig még nem hallotta. A Vörösmarty Színházzal szemben található, hivatalos címe szerint ez a Fő utca 13. A Galla-ház műemléki védelem alatt áll, így egy sor fontos információ tudható is róla. Építése 1810 körülre tehető, tervezője a legnagyobb valószínűséggel a német származású Pollack Mihály (1773.08.30. Bécs – 1855.01.03. Budapest) volt, aki az 1807 és 1812 között épült Megyeháza építésében is jelentős szerepet vállalt.

A Galla-ház épületdíszei közül kiemelendő az üresen hagyott címerpajzs, mely arról árulkodik, építtetője nem rendelkezett nemesi címmel, ugyanakkor vágyott rá erősen, a címerpajzzsal a nemesség látszatának keltése lehetett a célja.

A ház fő díszítő alakjai a puttók, melyekből több is fellelhető az épületen. Feltűnően sok a vízi tevékenységhez kapcsolódó puttó, vagyis a meztelen, kötelezően pufók gyermekalak, mely a reneszánsz, a barokk és a klasszicizmus kedvelt díszítő motívuma. Az Országzászló tér felőli oldalon található hét ablak feletti mezőkben kaptak ezek helyet, akad halászathoz, hajózáshoz, madarászáshoz köthető puttó is. Az épület Fő utca felé eső oldalán is a homlokzati négyzetekben szavaló, istenhez fohászkodó, áldozatot bemutató, zenélő puttókat találunk. A zárt sarokszelvény fölött érdekes, emberfejből kiinduló növényi indákat láthatunk, de a növényi motívum még erősebb a szelvény alatt.

Összességében a Galla-ház gazdag díszítése egy nemesi rangot hajszoló, annak hiányéban a külsőséget előtérbe helyező, a lakók előkelőségét ezzel erősítő építési stílusról árulkodik. Ugyanakkor napjainkra ezen törekvések már értelmüket veszítették, így nekünk megmaradt a Galla-ház egyszerűen a Fő utca egyik díszének számító, a korabeli Székesfehérvári építési szokásairól rengeteget eláruló, korszakos és kultikus épületének.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek