6 évnél régebbi cikk

A víz és a kütyük: halálos ellenségek most, örök barátok a jövőben?
Fehérvár Médiacentrum fotójaA víz és a kütyük: halálos ellenségek most, örök barátok a jövőben?

Víz. Három betű meg egy csomó magasztos gondolat a mai napon, mert hogy ma van a víz világnapja, melyet az ENSZ javaslata alapján 1993 óta tartanak meg évente. Célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a víz fontosságára, akár a környezettudatosság, akár az egészségünk tekintetében, vagy ami talán a legfontosabb, hogy víz nélkül nem is tudnánk élni.

De hogy mennyire is mindennapjaink része a víz, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a víz és a technológia, illetve az eszközök fejlesztése számos területen keresztezi egymás útját. Nem volt ez másképp régen sem, elég csak a rómaiak által épített hatalmas kőből épült vízvezetékekre gondolni, melyeket szintén a víz fontossága ihletett.

És hogy ez a tendencia ma is létezik, arra jó példa, hogy a modern világ által teremtett okos technológia sem akar távolodni a víztől, sőt olyan kreatív ötletek és kütyüs újdonságok formájában ölt testet, hogy a hétköznapi ember csak néz és csodálkozik. Ilyen például a vízgenerátor is.

Telefon töltése vízzel?

Igen. A vízenergia nem újdonság. Elég régóta készít az emberiség vízi erőműveket, de, hogy ezt lehet kicsiben is, az csak a modern világ szüleménye. Az inspiráció pedig nem más, mint egy okos eszköz, mégpedig az életünk részévé vált okostelefon és tablet. Így van ez a mai világunkban: egy kütyü születése és annak használata ihleti a következő kütyüt. Szóval a kihívás adott volt, ha gyorsan lemerül a okosteló, akkor azt valamivel tölteni kell. És ha már annyit papolunk a környezettudatosságról, akkor a korábban már említett napelemes töltő példájára miért ne lehetne vízenergiával működő energiaforrást is létrehozni kicsiben? Ennyi. A kihívást felismerve voltak is olyan fejlesztők, akik megálmodták és létrehozták a kirándulás vagy piknikezés közben használható, hátizsákban is elférő méretű, a víz energiáját elektromos árammá alakító, akkumulátorral kombinált vésztöltőt. Ő lenne a nem meglepően Enomadra keresztelt hidroelektromos áramfejlesztő.

És az ötlet működik. Olyannyira, hogy az elmúlt kettő évben két különböző fejlesztői csapat is megvalósította saját elgondolását. Nem is kis sikerrel. Földünk védelme és az ennek érdekében fejlődő alternatív energia megoldások egyre jobban kezdenek a gondolatainkba beférkőzni - szerencsére. De nem csak a napelemes töltő és a most említett mini-vízturbina képviseli ezt a vonalat. Készült már a szél energiáját kihasználó, mini szélerőmű is, mely szintén kütyüink töltését segítheti zöld energiával.

Nem csak energia van a vízben

Természetesen a víz és a kütyük találkozása nem merül ki az energia felhasználásban. Azt sem kell magyaráznom, hogy szervezetünknek mennyire fontos a napi vízbeviteli mennyiség és, hogy annak elmaradása vagy hiánya mennyire tudja befolyásolni szervezetünket. Persze erre a kihívásra is alkottak már okosságot, mert létezik már okos kulacs is. Ennek praktikusságához nem fér kétség, bár szerintem a mindennapi használhatóságában azért vannak kérdőjelek. A kulacs célja, hogy figyelje napi folyadékbevitelünket és monitorozza azt. Ezzel figyelmünket arra irányítva, hogy a dehidratáltság veszélyes és káros egészségünkre. A H2OPal kulacshoz természetesen tartozik egy ügyes kis alkalmazás is, mely a kulacsba épített különböző szenzorokból származó értékek alapján igen látványosan és könnyen érthetően jeleníti meg a napi folyadékszintünket, valamint figyelmeztet, amennyiben nem iszunk eleget. És persze a napi folyadék-diagramunkat hol máshol tudnánk figyelemmel kísérni, mint az okostelefonunkon?

A fentiek is jól érzékeltetik, hogy mennyire fontos környezetünk és bolygónk védelme, melynek csak kicsi szelete a zöld energia. Ámbár a víz világnapja, ha nem is teljesen erről szól, de legalább olyan gondolatokra ébreszt rá, melyek fontosak, sőt egyre fontosabbak életünk fenntarthatóságában.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek