4 évnél régebbi cikk

Egymillió forintos négyzetméteráron is vehetünk téglalakást Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Egymillió forintos négyzetméteráron is vehetünk téglalakást Székesfehérváron

Bár a téglalakások négyzetméterára az, ami nem az országos átlag fölött növekedett Székesfehérváron, azért viszi a prímet az ingatlanpiacon. Az új beruházásoknak köszönhetően ugyanis akár egymillió forintos négyzetméterárakba is belefuthatunk, ha éppen egy csilli-villi új lakásra jön meg a gusztusunk.

Meglehetősen nagy különbségekkel találkozhatunk Székesfehérváron a négyzetméterárak tekintetében, ha téglalakás vásárlására készülünk. Jó hír ugyanakkor, hogy az erősen felújításra szorulótól a legmodernebb gépészettel ellátott és a legkényesebb ízlésűek igényeit is kielégítő csodaotthonokig szinte minden kategóriából választhatunk, persze pénztárcánk függvényében.

Ha ugyanis az ingatlanárakat böngésszük, és csak a téglaépítésűekre fókuszálunk, akkor láthatjuk, nagyjából 250 ezer és 1,3 millió forint közötti négyzetméterárak között mozog jelenleg a kínálat, állapottól és elhelyezkedéstől függően.

Akár szisszenhetnénk is, hogy azért egymillió forintot fizetni négyzetméterenként kicsit sok, ám országos viszonylatban, az új építésű otthonok tekintetében még így sem vagyunk a plafonon, és bőven alatta a budapesti árak tetejétől, hiszen ott akár négymillió forint/négyzetméterárba is belefuthatunk.

„Az ingatlanpiacon meglévő harmincéves tapasztalatom szerint az ingatlanok árai hullámszerűen alakulnak, amit a piaci viszonyokon túl az állami támogatások mértéke, a hitelezési feltételek és a betéti kamatok változása döntően befolyásol. A hullámzások hat-nyolc évente változnak, a jelenlegi ingatlanárak pedig ennek megfelelően 2014 óta folyamatosan emelkednek. Az új építésű lakások áraihoz lassan felzárkóztak a használt lakások árai is, de az utóbbi egy évben ez a folyamat felgyorsult. Ésszerű magyarázat nincs az ilyen mértékű növekedésre, de a jelenleg kedvező állami támogatások és kedvezőtlen betéti kamatok a befektetőket arra ösztönzi, hogy ingatlanokat (lakásokat) vásároljanak a magasabb hozamok reményében. Mindezek alapján, véleményem szerint még áremelkedés várható (most járunk az ötödik évben), de az emelkedés mértéke lassul. Természetesen, ha a külső tényezők (állami támogatások, banki kamatok) döntően változnak, akkor előbb lehetséges stagnálás, illetve kisebb mértékű árcsökkenés is.” - emelte ki Léczfalvy Csaba, az egyik székesfehérvári ingatlaniroda vezetője.

További ajánlatok:
www.drmakkosvelence.ingatlan.com

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek