2 évnél régebbi cikk

Székesfehérvár élen áll az albérleti díjakat és az új építésű lakások árát tekintve is
·Gazdaságlakás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Székesfehérvár élen áll az albérleti díjakat és az új építésű lakások árát tekintve is
·Gazdaságlakás·Utolsó frissítés: undefined

A koronavírus-járvány utáni megtorpanáson mostanra az ingatlanpiac több szegmenségben is túllendültek.

Az albérletpiacon folytatódik a járvány okozta sokk utáni felzárkózás, de az különböző országrészekben más és más tempójú drágulás látható - áll az ingatlan.com új elemzésében, amely a KSH-ingatlan.com lakbérindexének legújabb adatai mellett a szeptember közepén a kínálatban szereplő átlagos bérleti díjakat is bemutatja. Ugyanakkor az Otthon Centrum új építésű lakásokkal foglalkozó elemzése is azt mutatja: az ingatlanpiac úrrá lett a munkaerőhiány és a járványügyi korlátozó intézkedések miatti nehézségeken.

A kiadó lakások piacát tekintve látható, országosan 1,1 százalékos volt a havi emelkedés augusztusban, éves szinten pedig 3,7 százalékos drágultak a kiadó lakások. "Tovább erősödött a Budapesten kívüli albérletpiac és záródik a főváros és a megyeszékhelyek közötti bérletidíj-olló” - emelte ki Balogh László.az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ezt mutatja, hogy Debrecenben, Győrben, Veszprémben és Székesfehérváron szeptember közepén 120 és 130 ezer forintnál jártak az árak, vagyis ezekben a városban már annyiba kerülnek az albérletek, mint a legolcsóbb budapesti kerületekben.

Az új építésű lakások piaca is felélénkült, a megyei jogú városokban 37 újlakásprojekt indult el idén a harmadik negyedévben, 19 százalékkal több, mint egy évvel korábban - ez az adat már Otthon Centrum elemzésében áll.

Kiemelik tovább, hogy a projektszámok mellett az árak is emelkedtek: egy újépítésű ingatlan négyzetméterára a megyeszékhelyeken átlagosan 694 ezer forint, ami 12,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi átlagárnál.

A megyeszékhelyek kínálati átlagára széles skálán mozog, a legdrágább Székesfehérvár, a városban mért 892 ezer forintos átlagos négyzetméterár először magasabb, mint a sokáig élen álló Debrecené, ahol ez az érték most 873 ezer forint, míg a dobogó harmadik fokán Veszprém áll 781 ezer forintos fajlagos árral.

A legdrágább projektet tekintve azonban már Debrecené az elsőség, az 1,5 millió forintos fajlagos kínálati ár a legmagasabb a megyeszékhelyek között, és az öt legdrágább projekt közül négy ugyancsak a városban található.

A legalacsonyabb négyzetméter Hódmezváráshelyen van, átlag 438 ezer forinttal, ezután Nyíregyháza következik 508 ezer, és Eger 513 ezer forinttal. A legolcsóbb lakóprojekt Zalaegerszegen épül 350 ezer forintos kínálati négyzetméterárral. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek