Partly cloudy6 °C
2020. március 31. kedd Árpád
Menü

Elmarad az idei Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál

Elmarad az idei Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál
Idén nem lesz csapatos kolbásztöltés a Jancsárkertben (Fotó: szekesfehervar.hu)

Február 1-re tervezték, de végül elmaradt, és idén már nem is pótolják a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált. A tél végének egyik legnépszerűbb székesfehérvári gasztrofesztiváljához évről évre baráti feltételekkel bérelt rendezvénysátor tönkrement, a szervező egyesületek pedig nem tudták kigazdálkodni a piaci áron kínált sátrakat. Reményeik szerint egy év kihagyással, jövőre jöhet majd a hetedik.

A Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál legalább annyira hozzátartozik a hagyományos városi rendezvényekhez, mint az Advent, a Lecsófőző Vigasság vagy éppen a Királyi Napok. Februárban eddig hatszor volt csapatos kolbásztöltés a Jancsárkert Termelői Piac parkolójában, idén azonban hiába kereste bárki az eseménynaptárakban, sehol nem találta a rendszeresen több ezer látogatót vonzó, a környéket fél napig sült kolbász illatával megtöltő gasztronómiai fesztivál szombatját. 

– Eddig nagyon jutányos, mondhatni baráti áron tudtunk rendezvénysátorhoz jutni egy szomszéd településről – mondta Palkovics Lajos, a fesztivált szervező Fehérvári Polgárok Egyesületének elnöke -, de sajnos rajtunk kívül álló okok miatt tönkrement az eddig használt sátor. Mivel a másik rendezővel, a Jancsárkerttel együtt civil egyesületek vagyunk, nem tudjuk a piaci alapon árazott sátrakat megengedni magunknak, amiknek az ára akár hét-, nyolc- vagy tízszerese is lehet az eddigi bérleménynek. 

A két egyesület szokás szerint még az ősz közepén kezdte el szervezni az egyébként február 1-re tervezett Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált, de január első napjaira eldőlt, hogy a 2020-as rendezvény elmarad. Korábban felmerült, hogy február végére csúsztatják az időpontot, és addig próbálnak megfelelő sátrat találni, de végül úgy döntöttek,  hogy olyan és annyi kompromisszumot kellett volna hozni, amik könnyen a fesztivál megszokott minőségének rovására mehettek volna.

– Felmerült, hogy legyen újra a fesztivál a piacon belül – tette hozzá Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke -, de arra jutottunk, hogy a várható tömeg és az épület kialakítása miatt kockázatos lenne az első után újra az épületben tartani a rendezvényt.

A kolbásztöltő fesztiválon ugyanis legutóbb már több mint kétezer látogató vett részt a 20-25 csapat tagjai és hozzátartozóik mellett. Ráadásul az alacsony beltér miatt a színpad sem fért volna el az épületben, ahol a díjátadás mellett különböző zenei műsorszámok is zajlottak minden évben. A rendszeresen járó csapatok is csalódással vették tudomásul a hírt. Akad köztük olyan, aki már többször is szervezett be külföldi csapatokat, akik szintén sajnálták, hogy az idén nem lesz Fehérváron kolbásztöltés.

Miután kiderült, hogy a megszokott rendezvénysátrat idén nélkülözni kell, próbáltak szponzorokat is keresni, hogy előteremtsék a magasabb bérleti költséget, de az idő rövidsége, és az ilyen jellegű tapasztalat hiánya miatt végül ebből sem lett semmi. Pedig úgy vélik, hogy az általuk kínált felületek értékesek: a több ezer helyszíni látogató mellett szinte minden helyi médium nagy terjedelemben számol be a fesztiválról. 

Ugyan most egy kicsit csalódottak, de már a jövő évi kolbásztöltő fesztiválra készülnek, ami reményeik szerint az eddig megszokott helyen lesz.

– A Jancsárkert új parkolóját már úgy terveztük, hogy legyen középen egy nagyjából 20x30 méteres szabad hely - árulta el Schultz György. - Vagyis figyelembe vettük a hely átalakításánál a rendezvénysátornak szükséges helyet is.

A rendezők hozzáteszik, hogy a költözéstől sem zárkóznának el, ha a városban létrejönne egy olyan állandó rendezvényhelyszín, ahol több más hasonló fesztivállal együtt a kolbásztöltők is elférnének. Ennél valamivel jövedelmezőbbnek tartanák azonban, ha valaki látna fantáziát egy rendezvénysátor beszerzésében és rendszeres bérbeadásában. Ugyan a bekerülési ára borsos (kb. 13-15 millió forint) egy ilyen sátornak, de akár néhány év alatt visszahozhatja az árát, ha nemcsak a városi, hanem országszerte több rendezvényre is bérbe adja a tulajdonos a mobilépítményt.

Egyelőre tehát úgy fest, hogy idén már biztosan kolbásztöltő fesztivál nélkül marad a város, a jövő évi pedig az eddig kedvezményesen bérelt sátor javításától függ. 

– Mi végül tartottunk egy mini kolbásztöltő fesztivált az egyesület helyiségében – mondta Palkovics Lajos. – Nagyon meghitt rendezvény volt: 80 kiló húst rendeltünk és ebből készültek el a kolbászaink.

Nemcsak a szervezőknek hiányzik azonban a közösségi kolbászozás, hanem a közönségnek is. A szervezők elmondása szerint a rendszeres résztvevők közül sokan küldtek fotót azokról az otthon elkészült kolbászokról, amiket a versenyre szántak volna. 

Az eddigi utolsó, 2019-es kolbászfesztiválon ott járt a Fehérvár Televízió is:

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • A történelemben először volt hőhullám az Antarktiszon
  A történelemben először volt hőhullám az Antarktiszon
 • Láthatóvá tették az elhunytak korát, nemét és krónikus alapbetegségeit is a koronavirus.gov.hu olda
  Láthatóvá tették az elhunytak korát, nemét és krónikus alapbetegségeit is a koronavirus.gov.hu olda
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. március 31.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. március 31.
 • Ígéretesnek bizonyultak az őssejtkezelések a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében
  Ígéretesnek bizonyultak az őssejtkezelések a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében
 • Változik az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban
  Változik az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban
 • Védőfelszereléseket kapnak a székesfehérvári háziorvosok
  Védőfelszereléseket kapnak a székesfehérvári háziorvosok
 • Nyolcmillió dollár gyűlt össze a világsztárok hétvégi internetes koncertjén
  Nyolcmillió dollár gyűlt össze a világsztárok hétvégi internetes koncertjén
 • Nyolcvankét kórházba szállították ki a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket
  Nyolcvankét kórházba szállították ki a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket
 • Így alakul 2020-ban az óvodai és iskolai beiratkozás
  Így alakul 2020-ban az óvodai és iskolai beiratkozás
 • Jelentősen csökkent a légszennyezettség
  Jelentősen csökkent a légszennyezettség
 • Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
  Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
 • Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
  Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
 • Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért
  Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért