4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: gárdonyi beteg, megérkeztek a maszkok Fehérvárra, kézfertőtlenítőt is gyárt a Mol - 22. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI
Koronavírus: gárdonyi beteg, megérkeztek a maszkok Fehérvárra, kézfertőtlenítőt is gyárt a Mol - 22. nap

39 új fertőzöttet regisztráltak, egy beteg elhunyt. A koronavírus elleni védekezés érdekében a Mol megkezdte a hiánycikknek számító kéz-, és felületfertőtlenítő termékek gyártását - ez történt szerdán.
Ahogy arról napközben hírt adtunk: gárdonyi koronavírusos beteget regisztráltak, a Bóné Patika dolgozója fertőződött meg, így a gyógyszertárat is bezárták ideiglenesen.

Szerdán reggelre újabb 39 új fertőzöttel 226-ra nőtt a koronavírusos megbetegedéssel azonosítottak száma Magyarországon, valamint egy brit állampolgár elhunyt, így tízre emelkedett a halottak száma - mondta el Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Kiemelte: minden elhunyt esetében alapbetegségként krónikus betegségek is jelen voltak.

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője kiemelte: a kormány újabb 15 milliárd forintot különített el a szükséges egészségügyi eszközök beszerzésére, és az operatív törzs utasítása alapján folytatódhat a védőeszközökkel történő ellátás. Az operatív törzs elrendelte az intenzív osztályok kapacitásának bővítését, ez folyamatosan zajlik az országban.

Lakatos Tibor újságírói kérdésre elmondta, hatósági házi karantén megszegése miatt két embert figyelmeztettek, 26 emberrel szemben szabtak ki helyszíni bírságot 31 500 és 50 000 forint közötti összegben. Szabálysértési feljelentést 157 fővel szemben tettek, ezek az eljárások folyamatban vannak és a kiszabható legmagasabb bírság összege 150 ezer forintig terjed. 

Spanyolországban már többen haltak meg mint Kínában, csökken a fertőzöttek száma Olaszországban

A halálos áldozatok száma 3434 Spanyolországban, egy nap alatt 748-cal növekedett. A vizsgálatok eddig több mint 47 ezer esetben igazolták a fertőzést, közülük több mint 7900-zat az elmúlt 24 órában diagnosztizáltak. Egyre növekszik a gyógyultak száma is, már 5367 kórházi kezelést kapott páciens épült fel.

Ausztriában az egészségügyi minisztérium jelentése szerint szerda délutánra 5560-ra nőtt a koronavírussal fertőzött betegek száma; ez az előző napi adathoz képest csaknem 18 százalékos növekedést jelent. A halottak száma 31-re emelkedett.

Olaszországban 683 fővel emelkedett az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 7503-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte szerda esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma 3491-gyel emelkedett, ami a legalacsonyabb az utóbbi öt napban.

Megérkezett a 100 000 maszk Székesfehérvárra

A korábban megrendelt 100 000 maszk megérkezett - tájékoztatott dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere Facebook-oldalán. 
A csomagolást csütörtökön kezdik a Hivatal és a városi intézmények munkatársai, és ugyancsak csütörtöktől kezdődően a városrészek önkormányzati képviselői, körzetfelelősei és önkéntesek közreműködésével, borítékban juttatják el mindenkinek, a postaládába bedobva.

Rövidítette nyitva tartását a Városi Piac

A Városgondnokság – a kereskedőkkel történt egyeztetést követően – változtatott a fehérvári Városi Piac nyitva tartásán a járvány terjedésének csökkentése érdekében.

Az élelmiszert, virágot és háztartási árucikkeket forgalmazó kereskedők keddtől szombatig 05.00 és 14.00 óra között tarthatnak nyitva, vasárnap és hétfőn pedig átmenetileg zárva lesz a Piac.

A palotavárosi iparcikk piac már múlt hét óta zárva tart, és bolhapiacot sem rendeznek.

A Városgondnokság által működtetett nyilvános, ingyenesen igénybe vehető WC-k közül egyedül a Várkörúton található üzemel 8.00 és 20.00 óra között, a hét minden napján.

Ideiglenesen bezár a fehérvári Lakeside Hotel

"A kialakult helyzetben sajnos nekünk is meg kellett hozni néhány nehéz döntést. Számunkra a legfontosabb vendégeink és dolgozóink egészségének megőrzése, így a vezetőség arra a döntésre jutott, hogy március 25-től határozatlan időre üzemszünetet tartunk szállodánkban" - tette közé Facebook-oldalán a döntést a szálloda.

Velencén kötelező a maszk viselése a lakosság ellátását szolgáló üzletekben, intézményekben

Velence hivatalos Facebook-oldalán tette közzé azt a polgármesteri határozatot, amelyben kötelezővé teszi a szájmaszk, illetve annak hiányában annak rendeltetését, funkcióját betöltő egyéb textil viseletét Velencén a lakosság ellátását szolgáló üzletekben, intézményekben.

Mentőt küldhet házhoz mintavételre a háziorvos

Mintavétel céljából akár mentőt is küldhet a háziorvos a fertőzésgyanús ember otthonába, ha ennek szükségét látja - jelent meg szerdán a kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tájékoztató honlapján. Az intézkedés célja a járvány lassítása, vagyis hogy a fertőzésgyanús személynek még a mintavétel miatt se kelljen elhagynia az otthonát; az Országos Mentőszolgálatnál külön a mintavételre kijelölt egységek dolgoznak.

Így sok olyan fertőzött lesz, akinek otthoni karanténban kell maradnia, kórházba pedig csak a kórházi ellátásra szorulókat szállítják a mentők.

Karanténba nem kézbesít a posta - újabb változások!

A postai kiszolgálásban a nyitás után egy órán keresztül elsőbbséget élveznek a 60 év felettieknek. Módosul a postai kiszolgálás, valamint a kézbesítés rendje a járványveszély miatt - közölte a Magyar Posta.

Házi karanténra kijelölt címekre felfüggesztik a személyes kézbesítést, amíg a korlátozás tart. A küldeményeket a karantén ideje alatt a kézbesítési pontokon vehetik át a jogosultak közül azok, akik nem betegek.

Szerdától a postai kiszolgálásban a nyitást követő egy órán keresztül elsőbbséget élveznek a 60 év felettieknek.

A telefonos ügyfélszolgálatban átmenetileg kevesebben dolgoznak majd, ezért a Magyar Posta a megerősített online elérhetőségeket ajánlja az ügyfelek számára. Kiemelték a csekkbefizető mobilalkalmazást is, amivel kiváltható a személyes befizetés.

A járványveszély miatt bevezetett változásokról a honlapján tájékoztat a Magyar Posta.

Fertőtlenítőt is gyárt mostantól a Mol

A koronavírus elleni védekezés érdekében a Mol megkezdte a Magyarországon hiánycikknek számító kéz-, és felületfertőtlenítő termékek gyártását, a vállalatcsoporthoz tartozó és kenőanyagok gyártásával foglalkozó Mol Lub Kft. mindössze két hét alatt állította át almásfüzitői üzemének egyik, korábban szélvédőfolyadékot készítő gyártósorát.

Az egység a nap 24 órájában, három műszakban megállás nélkül dolgozik, és termeli ki a napi mintegy 50 000 literes mennyiséget, amivel a Mol jelentősen hozzá tud járulni a koronavírus okozta higiénés helyzet eredményes kezeléséhez.

A két új termék receptúrája a WHO ajánlása alapján készült, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ a helyzetre való tekintettel rekordgyorsasággal vizsgált be és hagyott jóvá.

A Mol Hygi egyelőre 2 literes, újrahasznosítható műanyagból készült flakonban érhető el, de a Mol Lub kisebb kiszereléseket is alkalmaz majd a jövő hónaptól.

A kormány megtiltotta egy, a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét

A szerdán megjelent kormányrendelet szerint a veszélyhelyzet idején tilos hydroxychloroquine-sulfate hatóanyagot, valamint ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszert és gyógyszergyártás köztes termékét Magyarországról kereskedelmi forgalomban kivinni. Ezt az alapanyagot - tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ - olyan gyógyszer előállítására használják, amelyet a koronavírus-betegek kezelése során is alkalmaznak már több országban.

Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult

Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult, a veszélyhelyzetben érvényes szabályozás nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljenek el - erre hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Miniszterelnökség. 

Az elmúlt napokban néhány településen - sajtóinformációk szerint a hajdú-bihari Polgáron és a Pest megyei Sződligeten - korlátozták részlegesen a lakosság szabad mozgását.

További 13 vállalatnál jelennek meg a honvédelmi irányító törzsek

A listán szerepel távközlési vállalat, élelmiszeripari és gyógyszeripari, illetve gázforgalmazó vállalatok - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán. Közleményükben felidézték: a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésére tett kormányzati intézkedések keretében március 13-án megalakult a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport, amelynek vezetője Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Az akciócsoport haladéktalanul megkezdte feladatát, melynek eredményeképpen március 19-én 71, az ország folyamatos működéséhez elengedhetetlen, létfontosságú vállalatnál kezdték el a munkát a honvédelmi irányító törzsek. Ezen lista szerdától további 13 vállalattal bővül, a biztonságos élelmiszer ellátás és a lélegeztetőgépekhez szükséges oxigénellátás biztosítása érdekében.

A listán szerepel a Magyar Telekom, a TESCO-Global, a CBA, a SPAR, a COOP, az Egis, a Sanofi-Aventis, a Richter Gedeon, a TEVA, a BUS-OXY Egészségügyi Gázforgalmazó, a Messer Hungarogáz, a LINDE GÁZ, és a SIAD Hungary gázforgalmazó.

Ingyenes pszichológiai konzultációk felnőtteknek és gyerekeknek

Egyéni online pszichológiai konzultációra lehet jelentkezni az Egészségfejlesztési Irodánál is. Azoknak a felnőtteknek és gyermekeknek a jelentkezését várják, akik úgy érzik, hogy a járványügyi helyzet feldolgozásában van szükségük szakember segítségére. Jelentkezni az Egészségfejlesztési Iroda Facebook-oldalán lehet üzenetben, vagy a 70/4559930-as telefonszámon.

Elmarad a hagyományos húsvéti hajózási szezonnyitás a Balatonon

Elmarad a hagyományos húsvéti hajózási szezonnyitás a Balatonon a koronavírus-járvány miatt - közölte a Balatoni Hajózási Zrt. a honlapján hétfőn. A állami többségi tulajdonban lévő siófoki társaság törölte a 2020. június 6-7-re tervezett Nemzeti Regattát, Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját is.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek