3 évnél régebbi cikk

A Denso 3800 dolgozójának munkahelyét védte meg a Gazdaságvédelmi akcióterv
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Vasvári Tamás
A Denso 3800 dolgozójának munkahelyét védte meg a Gazdaságvédelmi akcióterv

A Denso Gyártó Magyarország Kft. 3800 dolgozójának munkahelyét védte meg a Gazdaságvédelmi akcióterv keretében a kormány által nyújtott 310,75 millió forintos vissza nem térítendő támogatás - mondta az innovációs és technológiai miniszter pénteken, Székesfehérváron.

Palkovics László a munkahelyvédelmi bértámogatói okirat átadását megelőzően arról beszélt, hogy a Denso a nagyvállalatok közül elsőként nyújtotta be kérelmét a támogatásra, és a kért összeget megkapta. A miniszter jelezte, hogy munkahelyvédelmi bértámogatásra, amelynek keretében elbocsátás helyett csökkentett munkaidőben, "kurzarbeit" keretében lehet foglalkoztatni a dolgozókat, eddig közel 120 ezer munkavállalóra adtak be kérelmet, ebből 59 ezerre már megkapták a támogatást.

A kutatás-fejlesztési munkakörben foglalkoztatottak után járó kedvezményre mintegy tízezer kérelem érkezett, és 5200 munkavállaló esetében már döntöttek is a támogatásról.

A szeptemberig tartó ingyenes informatikai képzésre már több mint 54 ezren jelentkeztek - mondta.  A tárcavezető megemlítette a héten bejelentett 80 milliárd forint keretösszegű munkahelyteremtő bértámogatási programot is, amely 70 ezer ember munkába állását segítheti. A program keretében a cégeknek a hathónapos, teljes bér- és járuléktámogatás mellé három hónap továbbfoglalkoztatást kell vállalniuk, a kormány a fél év során havi nettó 112 ezer forintot ad az így munkát találó álláskeresőknek.

Törő Gábor (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a kormány támogatásával Fejér megyében eddig közel 11 ezer munkahelyet sikerült megőrizni, s a támogatói döntések azt mutatják, hogy nem csak a nagy cégek, hanem a hazai tulajdonú kkv-k is kapnak segítséget.

Szincsák Attila, a Denso kereskedelmi és pénzügyi igazgatója szerint a válság lehetőséget adott arra, hogy erősebben, hatékonyabban és versenyképesebben jöhessenek ki a vírusjárványból. Ehhez azonban nagy szükség volt a támogatás elnyerésére - fűzte hozzá.

Cser-Palkovics András polgármester fontosnak nevezte a 3800 munkahely megmaradását a székesfehérvári cégnél, főként annak fényében, hogy a járvány hatására ezer új álláskereső van a városban. Véleménye szerint a megkötött megállapodás Székesfehérvárt, mint a második legnagyobb vidéki ipari centrumot is védi.

A városvezető megemlítette, hogy elsőként a Denso fordult segítséget ajánlva a városhoz, s javaslatukra jött létre a városi védekezési alap, amely az önkormányzat 360 millió forintos védekezési költségeihez mintegy 100 millióval járult hozzá.

Május 1-től a Denso átállt a 32 órás munkahétre a vevői megrendelések csökkenése miatt, várhatóan szeptember végéig.

A vírushelyzet miatt meghozott intézkedéseket is figyelembe véve mindez azt jelenti, hogy a termelés hétfőtől csütörtökig három műszakban zajlik, a péntek-szombat-vasárnap pedig munkaidőn kívüli, fizetés nélküli időszak. Ez a lépés húsz százalékos alapbércsökkentéssel járt a társaság korábbi közlése szerint.

A Denso március 18-án jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt tíz munkanapra leáll a székesfehérvári gyár, és a nyárra tervezett leállást hozza előre, ez alatt a munkavállalók bért kapnak, szabadságon lesznek. A március 21-től április 5-éig tartó leállást követően a limitált termelés április 6-án indult el, majd április 14-től már két műszakban termeltek.

A Denso kereskedelmi és pénzügyi igazgatója a tavalyihoz képest 20-30 százalékos árbevétel-csökkenésre számít az idén.
A nyilvános cégadatok szerint a Denso Gyártó Magyarország Kft. a 2018-as üzleti évet 745,6 millió eurós nettó árbevétel (260 milliárd forint) mellett 34,2 millió eurós (11,9 milliárd forint) nyereséggel zárta.

(Forrás: MTI, Szerkesztő: Kiss-Dávid Renáta)

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek