2 évnél régebbi cikk

Felértékelődött a helyi munkaerő Fehérváron is, de a kereslet és a kínálat továbbra sem találkozik
·Gazdaságmunka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaFelértékelődött a helyi munkaerő Fehérváron is, de a kereslet és a kínálat továbbra sem találkozik
·Gazdaságmunka·Utolsó frissítés: undefined

A covid változást hozott a munkaerőpiacon: a munkaadók inkább már a helyi munkaerőre támaszkodnának - tapasztalja a WHC, a humán- és gazdasági tanácsadásra specializálódott vállalkozás. Egy azonban nem változott: továbbra sem találkozik a kereslet a kínálattal.

Az elmúlt időszakban a pandémia következtében rengeteg dolog megváltozott az életünkben, megváltozott a világon. Ez alól a munkaerőpiac sem kivétel.

Arról, hogy milyen változások történtek a helyi munkaerőpiacon, melyek a népszerű pozíciók, illetve mire kell figyelni, ha önéletrajzot nyújtunk be, a WHC szakembereit, Isztl Mariann területi vezetőt, illetve Ősz Mátét kérdeztük. 

- Mik a tapasztalatok, mennyire rajzolta át a járványidőszak a munkaerőpiacot?

- A járvány különböző hullámai tükrözték a munkaerőpiaci helyzetet. A pandémia felbukkanásával, az ismeretlentől való félelem azonnali döntésre kényszerítette a cégeket. Volt, aki szinte azonnal redukálta 0-ra a kölcsönzött állományt, volt, aki küzdött még néhány hétig, de a vírus begyűrűzött mindenhova.

Mit tehet ilyenkor egy munkáltató? Ott áll az állás nélkül maradt munkavállalók mellett, és segít hazajutni a családjukhoz, és bízik abban, hogy hamarosan viszontláthatja azokat a munkavállalókat, akiktől elbúcsúzik a határon. Az egyes hullámok csillapodásával szinte egyidejűleg érezhető volt a partnerek ébredése, folyamatosan indították a felvételeket, de továbbra is óvatosan.

Mindaddig míg korábban a szomszédos harmadik országbeli jelölteket várták a cégek, a covid alatt inkább csak a helyi munkaerőre támaszkodtak volna, és a mai napig is ez érezhető, azonban továbbra sem találkozik a kereslet a kínálattal. A világ országaiban a vírushelyzet különböző fázisai továbbra is fennakadásokat okoznak az iparban, stabil emelkedésről még mindig nem beszélhetünk, az átütő növekedéssel kapcsolatban szinte kivétel nélkül mindenki óvatosan nyilatkozik.

Az 1. hullámnál a szellemi keresésekben egy kicsit később érződött a hatása, 1 – 1,5 hónap csúszással. Teljes padlófék, létszámstop, keresések befagyasztása. Legfőképp minőségi-cserés kereséseink voltak csak. Nagy volt a bizonytalanság.

Jelölt oldalon két dologgal szembesültünk, és szembesülünk a mai napig még sokszor: egyrészt sok cégnél volt munkaidő- és ezzel együtt bércsökkentés, a legnagyobb megtartó erő ebben a helyzetben a kommunikáció és a bánásmód volt a munkáltatók oldaláról. Sokan csalódtak, és „betelt a pohár”, elérkezettnek látták az időt váltani.

Másrészt volt egy réteg, akinek megmaradt a munkája, ők inkább maradtak a biztosnál és csak „szondázták” a lehetőségeket, érdeklődtek, de szándékaik nem voltak komolyak a váltást illetően.

2021 május - júniusra éreztünk egy erőteljes megindulást, a cégek hatalmas ütemben kezdtek el toborozni és vontak be minket a nyitott keresésekbe. Ez egyrészt a megnövekedett igények miatt keletkezett, másrészt a járvány csillapodásával bátrabban mertek lépni az emberek, felmondások sora indult meg.

Jelenleg az álláshirdetések száma meghaladja a 2019-es azonos időszakában lévőket, és mivel többen nem lettek az országban, ezért az egy állásra jelentkezők száma drasztikusan csökken.

Kapcsolódó
Munkát keresel Székesfehérváron és környékén? A WHC segít: a megfelelő embert a megfelelő helyre!

A WHC, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő humán- és gazdasági tanácsadásra specializálódott vállalkozása kitűnő álláslehetőségeket kínál Móron, Székesfehérváron és környékén.

- Melyek a legnépszerűbb pozíciók és melyeket a legnehezebb betölteni?

- Fizikai munka esetében a jó szakemberek hiánya okozza a legnagyobb kihívást. Aki igazán jó „mester” akár villanyszerelés, akár gépkezelés, karbantartás, akár asztalos vagy CNC gépkezelő területén, már elhelyezkedtek, akik még nem, olyan jövedelembeli elvárásaik vannak, melyet a cégek akarva, akaratlanul sem tudnak megfizetni.

Szellemi munkakörök esetén népszerűek a logisztika-beszerzés területén található pozíciók, például beszerző, logisztikai koordinátor, fuvarszervező lehetőségek, esetleg a pályakezdő, idegen nyelvet beszélők körében az SSC szektorban található lehetőségek is érdekesek lehetnek.

Nehézséget továbbra is a szakképzettséget igénylő, továbbá a mérnök területen látunk. Pénzügyi területen is (pl. könyvelők) nehéz megszólítható jelölteket felkutatni.

- Vannak cégek ahol továbbra is fent maradt részben vagy egészben az otthoni munkavégezés lehetősége?

- Fizikai munkakörök esetén nem volt jellemző az otthoni munkavégzés, a vírushelyzet ezen nem változtatott. Azonban a szellemi munkakörök esetén több partnerünk is átgondolta, és átértékelte a home office lehetőségét, hiszen a legtöbb helyen (ott, ahol a munkakör engedi) teljes otthoni munkavégzésre álltak át hónapokig. Visszajelzések alapján jól vizsgázott, a kollégák maradéktalanul elvégezték a feladataikat, így a jövőben is 1-2, de akár 3 napot is dolgozhatnak otthonukból a kollégák.
 
- Mire figyeljünk, ha önéletrajzot nyújtunk be?

Első ránézésre legyen áttekinthető és ne túl hosszú terjedelmű. Fontos, hogy olyan elérhetőséget adjunk meg, amelyen fel tudják venni velünk a kapcsolatot. Az elején rövid összefoglalót írhatunk magunkról és a szakmai tapasztalatainkról.

Legyen tagolt, kezdjük a legaktuálisabb munkahellyel, az itt betöltött munkakörrel, röviden felsorolva a feladatokat, említést tehetünk az elért eredményeinkről is. Olyan szakmai tudást és nyelvtudást adjunk meg, mely a valóságot tükrözi. Az interjúztató a CV-re hivatkozva feltehet keresztkérdéseket, melyek tudás hiányában, nem korrekt válasz esetén hiteltelenné teszik a pályázót.

Fontos figyelembe venni, ha jelentkezünk online egy állásra, az a legtöbb esetben egy ATS-be (jelöltkezelő rendszerbe) kerül, és sok esetben már a jelentkezésnél/regisztrációnál beemeli a fontosabb adatokat a rendszer (Név, elérhetőség stb.), emiatt kerülendő a különböző ikonok, karakterek használata, amelyek megzavarhatják a rendszert.

Preferált a fényképes önéletrajzok elkészítése. A fénykép ne közösségi oldalról átemelt legyen, hanem letisztult, mondhatnánk úgy is, hogy igazolványkép, semleges háttérrel, az elsődleges fókusz az arcra kerüljön.
 
- Mitől lesz sikeres egy önéletrajz?

Az embertől, aki mögötte van. Fontos, hogy ne írjunk olyat, ami nem igaz, mert előbb-utóbb úgyis kiderül. Ne legyen tömeges. Figyeljünk arra, melyik cég, melyik hirdetésére jelentkezünk, ne a sablont küldjük ki mindenhova, ha esetleg több helyre is pályázunk. Tájékozódjunk az állást meghirdető cégről, a jelentkezés során érezhető legyen felkészültségünk.

- Jellemző-e, hogy az önéletrajz mellé motivációs levelet is kérnek, és mit kell tartalmaznia egy ilyen írásnak?

A motivációs levél kikopott a pályázói anyagok közül, véleményünk szerint egy jól megírt önéletrajz, az aktív (elsősorban szakmai) social media jelenléte (pl: LinkedIn profil), és az interjúkon nyújtott teljesítmény sokkal meghatározóbb elem a kiválasztás során. Referenciák kérésével viszont gyakran találkozunk, adott esetben ezt csatolhatjuk pályázatunkhoz.
Esetenként személyiség és készségfelmérő teszteket szoktak alkalmazni a kiválasztás során, de ez inkább vezetői szinteken elterjedt.

Fizikai munkakörök estén az önéletrajz mellé jelöltjellemzést kérnek a partnerek, mely kiterjed a szakmai tudásra, tapasztalatra, személyiségre, mi motiválja egy adott munkakör betöltése esetén, mik a rövidtávú és hosszútávú céljai a pályázónak.

További információ és a legfrissebb állások a WHC weboldalán olvashatóak, illetve diákok ide kattintva tájékozódhatnak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek