2 évnél régebbi cikk

Csalára költözik a Depónia, az ügyfélszolgálat marad a Sörház téren
·Hírekszemétszállítás·Utolsó frissítés: undefined
Csalára költözik a Depónia, az ügyfélszolgálat marad a Sörház téren
·Hírekszemétszállítás·Utolsó frissítés: undefined

Szerdán lakossági fórumot tartottak Csalán, amelyen többek között a Depónia költözéséről, egy új körforgalomról és a Kégl-kastély helyzetéről is szó esett.

Lakossági fórumot hívott össze szeptember 15-én, szerdán 17 órára Östör Annamária önkormányzati képviselő a csalaiaknak. A programon részt vesz dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője, Bozai István városgondnok és Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője is.

Költözik a Depónia

A fórum fő témája a Depónia központjának költözése volt. A szolgáltató a Sörház utcai telephelyéről a lakossági ügyfélszolgálatot kivéve a Csalai Hulladékkezelő telepre költözik, várhatóan jövő év első negyedévében - írja a szekesfehervar.hu.

A hulladékkezelés terén is nagy fejlesztés válik használhatóvá hamarosan: épült két új válogató csarnok, mely lehetővé teszi, hogy kivétel nélkül minden hulladék, ami bekerül Csalára kezelésre és válogatásra kerül. A válogató gépsor elkészült és környezetvédelmi engedélyek megszerzése után indítják a próbaüzemet még ősszel.

A forgalom a telepen nem változik meg gyökeresen. Reggel 6 és 8 közötti érkezéssel 80-100 személyautó érkezik és távozik a munkaidő végével. A kukásautók pedig Csaláról indulnak majd kora reggel, nem a Sörház térről a Malom, illetve a Szent Vendel utcán keresztül és ugyanide térnek vissza a műszak után. A napközbeni kukásautó forgalomban pedig nem lesz semmiféle változás.

Körforgalom a csalai csomópontban

Hamarosan indítja a város a hulladékkezelő telep bekötőút-felújítás tervezését, ami jelenleg közbeszerzési eljárás alatt van. A tervezési feladat tartalmazza egy körforgalmi csomópont tervének elkészítését is, amivel biztonságosabbá válna Csalánál a 811-es közlekedése. A 811-es út fenntartója egyébként nem a város, hanem a Magyar Közút.

Csalai csomópont

Bácskai Gergely

Bicikliút Csalára

A bicskei vasútvonal megszűnésével Kisfaludon a Budapest-Balaton kerékpárút kivitelezésével meg is szűnik a vasúti átjáró és hamarosan a 811-esen Csalánál is megszűnik majd az átjáró. Nagy Zsolt elmondta, hogy lehetőség lenne esetleg a vágányok nyomvonalán akár egy bicikliút építésére. Cser-Palkovics András polgármester hozzátette, hogy lobbizik a város azért, hogy legyen olyan ráhordó hálózata a Budapest-Balaton kerékpárútnak, amelyek építésére pályázhatnának a települések.

Mi lesz a Kégl-kastély sorsa?

A kastély tulajdonosa jelenleg egy olyan vállalkozás, mely egy német család a tulajdonában áll. Sikerült felvenni a kapcsolatot a cég, így a kastély három tulajdonosával és fel is kért az önkormányzat egy független értékbecslőt, hogy állapítsa meg az árát a kastélynak, azonban az egyik tulajdonostárs élettársa sajnos megakadályozta a bejutást a területre. A lakossági fórumon elhangzott, hogy lenne ugyan állami forrás a kastély felújítására, ami különleges dolog lenne Székesfehérváron.

Ez akkor válna realitássá, ha az önkormányzat vagy az állam meg tudná vásárolni az ingatlant. Ebben az esetben a Kégl-kastély is be tudna kerülni a Nemzeti Kastélyprogramba. A közelben a fehérvárcsurgói, a nádasdladányi illetve a dégi kastély is megszépült és amint a Kégl kastély köztulajdonba kerül, lehetővé válna annak felújítása.

Borítókép: Bácskai Gergely
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek