1 évnél régebbi cikk

Obi-Wan Kenobi kritika: a legstarwarsosabb élmény, amit A Sith-ek bosszúja óta átéltem
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mafab/Lucasfilm Ltd.
Obi-Wan Kenobi kritika: a legstarwarsosabb élmény, amit A Sith-ek bosszúja óta átéltem
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined

Megérkezett a közönségkedvenc Obi-Wan Kenobi által fémjelzett Star Wars-sorozat, amely egészen egyszerűen a legjobb dolog, ami történt A Sith-ek bosszúja óta a George Lucas által megálmodott univerzumban. Nézzük, hogyan teljesített nálunk az Obi-Wan Kenobi! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban élt egy Obi-Wan Kenobi nevezetű Jedi, aki szinte az első pillanattól kezdve (még Alec Guinness megformálásában) a rajongók kedvence lett, ám igazi legendává akkor nőtte ki magát, amikor Ewan McGregor átvette a gyeplőt. Olyannyira, hogy még egy saját sorozatot is kapott. De ne szaladjunk ennyire előre...

Obi-Wan Kenobi karaktere először az 1977-es Star Wars IV. rész - Egy új reményben tűnt fel, amelyben egyfajta mentorként szerepelt, ő volt az, aki megtanította Luke Skywalkernek a fénykard és az Erő használatának a csínját-bínját.

Darth Vaderrel való összekülönbözése után aztán eggyé vált az Erővel, majd pedig szellemként tevékenykedett tovább és szolgált egyfajta erkölcsi iránytűként Skywalker számára.

1999-ben aztán befutott a Star Wars I. rész - Baljós árnyak, amelyben egy sokkal fiatalabb Obi-Wan Kenobit láthatott a nagyérdemű, olyannyira, hogy ekkor még padawanként járta a galaxist mestere, Qui-Gon Jinn oldalán.

A Star Wars II. rész - A klónok támadása idején már az első epizódban megismert Anakin Skywalker mestereként tevékenykedett tovább, hogy aztán a Star Wars III. rész -  A Sith-ek bosszújában szembe kerüljön a sötét oldal által megfertőzött tanítványával.

A második és harmadik etap közötti időszakra még besuvasztottak egy A klónok háborúja című animációs sorozatot, amely számos új karakterrel, bolygóval és történettel rendesen kitágította az univerzumot - természetesen - ekkor már - Kenobi tábornok hathatós közreműködésével.

Obi-Wan Kenobi idősebb variációja még a szinten animált Lázadók szériában is feltűnt, amelyben Darth Maullal karöltve a Star Wars egyik ha nem a legmeghatóbb jelenetét hozták tető alá. 

Szóval ha úgy vesszük, egészen pofásan mesélték el Kenobi történetét padawan korától kezdve a haláláig, viszont egy nagyobb időszak teljesen kimaradt a szórásból: mi történt vele A Sith-ek bosszúja és az Egy új remény közötti cirka 19 évben.

Ezt az űrt próbálják kitölteni az Obi-Wan Kenobi sorozattal, amely tovább mélyítheti a karaktert, illetve olyan új történetszálakat vezethet be és mesélhet el, hogy nem győzzük kapkodni a fejünket. Mondjuk Kenobiból soha nem elég...

Sztori

10 év telt el a Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja óta, amely eléggé keservesen ért véget: nem elég, hogy Anakin Skywalker Obi-Wan Kenobi hathatós közreműködésével cyborgtestet öltött, így lett belőle végérvényesen Darth Vader, hanem a felesége, Padmé is belehalt a szülésbe, így gyerekeiket, Luke-ot és Leiát el kellett rejteni előle és az Uralkodó elől.

Leiát Bail Organa fogadta örökbe, így hercegnőként nevelték fel az Alderaanon, Luke-ot pedig maga Obi-Wan vitte el az utolsó élő rokonaihoz, azaz Owen és Beru Larshoz a Tatooine-ra. Persze utána egy percre sem tévesztette szem elől az ifjú Skywalkert...

Nos, 10 év elteltével Obi-Wan Kenobi teljesen elszigetelten él mind az emberektől, mind pedig az Erőtől, így próbálja büntetni magát azért, amiért hagyta, hogy tanítványát elcsábítsa a sötét oldal. Titkon reméli, hogy egy nap majd Luke-ot is kiképezheti, ám Owen határozott fellépésének köszönhetően ez a terv is dugába látszik dőlni. 

Egy szép nap aztán Bail Organa bukkan fel Kenobi barlangjában, aki azzal a céllal érkezik, hogy az öreg mester segítségét kérje, ugyanis űrkalózok rabolták el a lányát... akik szorosan együtt dolgoznak az Inkvizítorokkal, azaz a Jedivadászokkal.

Karakterek

És ha már Sith Inkvizítorok, a fénykardforgató és erőhasználó rosszarcok egész pofás élőszereplős megjelenést kaptak - ugye az Ötödik Fivér és a Főinkvizítorral már korábban, a Lázadókban is találkozhattak a rajongók.

Mondjuk Rupert Friend első, de még sokadik blikkre is igencsak furinak tűnik a Főinkvizítor szerepében. De nagyon úgy fest, hogy a rajongói visszajelzéseknek hála egy picit módosítottak a megjelenésén, így kapott a pau'an fajra jellemző fogsort, és a szemét is sokkal sárgásabbra varázsolták, csakúgy, mint ahogy az animációs sorozatban megszokhattuk. Kálid Artúr magyar hangja pedig extra ráadás, szóval összességében nekem bejött a karakter.

Sung Kang Ötödik Fivére is a megszokott hanggal hasít, bár az Obi-Wan Kenobi szériában eddig még eléggé visszafogottra vette a figurát, remélhetőleg a későbbiekben többször borul majd el az agya, mert nem ezt szoktuk meg tőle. De ő is telitalálat.

Moses Ingram, alias Reva (Harmadik Nővér) eddig inkább túlontúl idegesítőnek hatott, egyszerűen egy olyan tulajdonságot sem mutatott eddig fel, amellyel rokonszenvezni tudtam volna. Bár belegondolva, ez is egyfajta tehetség, ha valaki olyan jól játssza a gonosz szerepét, hogy legszívesebben belefojtanád egy kanál vízbe.

És végezetül kukkantsunk rá Obi-Wan Kenobira, a jó öreg Ewan McGregor megformálásában, aki ránézésre mintha egy napot sem öregedett volna azóta, hogy utoljára láttam A Sith-ek bosszújában. Persze gondterheltebb lett, mint valaha, és azért az a tíz év a Tatooine-on is megviselte rendesen, mondjuk ez nem is csoda, hiszen teljesen elvágta magát az Erőtől, és ugye a sok homok...

De amúgy McGregor még mindig zseniális keltette életre a legkedveltebb Star Wars-karaktert, tényleg nosztalgiabomba az egész sorozat, közben kíváncsian fürkésztem, hogy mi történik benne, és olyan dolgokra is fény derült, amelyeket eddig nem tudtam Kenobiról. Szóval tényleg van itt minden, mint a búcsúban.

Összegzés

Hatalmas várakozás övezte az Obi-Wan Kenobit, és bátran kijelenthetem, hogy nem okozott csalódást. Pont azt kaptam, amire számítottam, egy kis múltidézéssel fűszerezett utazást az egyik kedvenc Star Wars-figurámmal, aki ugyanolyan szimpatikus és jópofa, mint amilyennek megismertem.

Mondjuk a széria hatására egy kicsit elagyalgattam: miért van az, hogy egy sorozatot ennyire imádok, mégsem járnak folyamatosan körülötte a gondolataim? Még a Trónok harca után ácsingóztak egy olyan produkció után, amely hétről hétre képes az őrületbe kergetni.

Mondjuk A mandalóri felbukkanásával megajándékoztak egy hasonlóval, viszont a Kenobi fémjelezte darabnál nem éreztem ezt a pezsgést. Tényleg minden perce egy mestermű volt, de valahogy nem sikerült felrángatnia a hypevonatra. Talán azért, mert lényegében tudom, hogy mi lesz a karakter sorsa, így annyira nincs súlya a tetteinek, de ettől függetlenül oda meg vissza vagyok tőle.

A produkcióban látható helyszínek brutálisan jól néznek ki, akad egy-két hátborzongató bolygó is, és a zene is kifogástalanra sikeredett. Mondjuk egy kicsit hiányoztak az első három etapban elhangzott nóták, de nyilván újítani kell, így teljesen rendben volt, hogy más dallamokkal próbálkoztak.

A szereplők is ütősre sikeredtek, bőven lesznek cameók, easter eggek és meglepetések is, úgyhogy nagyon figyeljetek, nehogy itt lemaradjatok valami finomságról.

Az Obi-Wan Kenobi egyfajta megváltás a Star Wars univerzumában, amelynek már nagyon szüksége volt erre a sorozatra. A mandalóri és a Boba Fett könyve jó irányba vitte el a franchise-t, a Kenobi láttán pedig végérvényesen beigazolódott, bőven van még potenciál ebben a világban, úgyhogy kíváncsian várom, a közeljövőben mivel rukkolnak még elő a Lucasfilm laborjaiban.

10/9 - Az Obi-Wan Kenobi a legjobb dolog, ami a Star Warsszal történhetett

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek