1 évnél régebbi cikk

Mennyire élhető város Székesfehérvár?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Cser-Palkovics András
Mennyire élhető város Székesfehérvár?

Az Economist szerint manapság nincs élhetőbb város a világon Bécsnél. De vajon mit gondolnak saját városukról a fehérváriak?

Két év kihagyás után idén ismét Bécs lett a világ legélhetőbb városa az Economist Intelligence Unit (EIU) felmérése szerint. A Globális Élhetőségi Index alapján az osztrák főváros tavaly csak a 12. helyen végzett, leginkább a koronavírus miatt bezárt éttermek és kulturális intézmények miatt. Az egy éve még mindenkit megelőző új-zélandi Auckland hasonló okok miatt csúszott vissza 2022-ben a 35. helyre.

Az összesen 172 várost számba vevő lista második helyén a dániai Koppenhága áll, míg a harmadik holtversenyben Svájc legnépesebb városa, Zürich és a kanadai Calgary lett. Az első tízben további két kanadai (5. Vancouver, 8. Toronto), egy svájci (6. Genf), egy német (7. Frankfurt) és egy holland (9. Amszterdam) város szerepel. A tizedik helyen a japán Oszaka és az ausztráliai Melbourne osztozik.

A legkevésbé élhető város manapság az Economist szakértői szerint a szíriai Damaszkusz, amit nem sokkal előz meg a listán Lagos (Nigéria) és Tripoli (Líbia).

A lassan öt hónapja tartó háború miatt hiányzik a felsorolásból az ukrán főváros, de hasonló okokból több kelet-európai várost, köztük Budapestet és Varsót is leminősítették idén. Az orosz nagyvárosokat (Moszkva, Szentpétervár) pedig a stabilitás alapos visszaesése miatt sorolták vissza.

Az élhetőségi listát harmincnál is több mennyiségi és minőségi tényező alapján állították össze, melyeket öt fő kategóriába (stabilitás, egészségügy, kultúra és környezet, oktatás, infrastruktúra) soroltak a városokban élő helyszíni tudósítók.

Székesfehérvár mérete és befolyása miatt sem szerepelt a jóformán csak világ- és fővárosokat tartalmazó összevetésben. De az Economistból megismert paraméterek mentén a fehérváriak akár egy egyszerű szavazás segítségével is elmondhatják, hogy véleményük szerint mennyire élhető városunk az őt főkategória alapján.

Stabilitás

A kisebb és nagyobb bűncselekmények, a terror és háborús fenyegetettség, valamint a civil  zavargások esélye is beleszámít a társadalmi és politikai stabilitásba. Ez az kategória a teljes pontszám 25 százalékát adja majd.

Poll#26: A fentiek alapján milyennek ítéled a stabilitást Székesfehérváron?

Egészségügy

Hat paramétert is figyelembe kell venni az EIU szerint, amikor a város egészségügyét pontozzuk: hozzáférés a magánellátásokhoz és ezek minősége, a közegészségügyi rendelések elérhetősége és színvonala, a vény nélkül kapható gyógyszerek beszerzésének lehetősége és a Világbank általános egészségügyi mutatói. A teljes pontszámból ez a kategória 20 százalékot tesz ki.

Poll#25: A fentiek alapján milyennek ítéled az egészségügyet Székesfehérváron?

Kultúra és környezet

Összesen kilenc paraméterből áll össze, ezzel a legösszetettebb főkategória. A végeredménybe 25 százalékkal számító kultúra és környezet pontszámának megadásánál az éghajlati viszonyokat (helyiek és utazók szempontjából külön-külön), a korrupció mértékét, a társadalmi és vallási korlátozások, valamint a cenzúra mértékét, a sportolási lehetőségeket, a kulturális sokszínűséget, a gasztronómiai kínálatot, illetve a fogyasztási cikkek és szolgáltatások elérhetőségét kell mérlegelni.

Poll#24: A fentiek alapján milyennek ítéled a kultúrát és környezetet Székesfehérváron?

Oktatás

Mindössze három szempontot kell figyelembe venni a teljes mutatóba 10 százalékkal számító oktatás esetében. Ezek sorrendben a magánoktatás elérhetősége és minősége, valamint a közoktatás megítélése.

Poll#23: A fentiek alapján milyennek ítéled az oktatást Székesfehérváron?

Infrastruktúra

A teljes pontszám 20 százalékát adja az infrastruktúra. A főkategória értékelése során az úthálózat, a tömegközlekedés, a nemzetközi kapcsolatok, az energia- és vízellátás, valamint a távközlés minőségét kell figyelembe venni a jó minőségű lakhatás elérhetősége mellett.

Poll#22: A fentiek alapján milyennek ítéled az infrastruktúrát Székesfehérváron?
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek