1 évnél régebbi cikk

Fehérvárról is több fiatal lányt vittek ki emberkereskedők Hollandiába, hogy szexmunkára kényszerítsék őket
Fehérvár Médiacentrum fotója
Megyeri Zoltán/FTV
Fehérvárról is több fiatal lányt vittek ki emberkereskedők Hollandiába, hogy szexmunkára kényszerítsék őket

Ezért érkezett városunkba az Escapevan „szabaduló kocsi”, amely érzékelteti, milyen körülmények között kell élniük a prostitúcióra kényszerített áldozatoknak. A jármű azokba a városokba látogat el, ahonnan a legtöbb embert viszik el Hollandiába prostitúció miatt.

"Úgy éreztem, hogy nincs más választásom, és megtettem, ahogy követelte" - többek között ez a mondat is elhangzik Nóra múltjából, amelyet megismerhettek azok, akik beléptek az Escapevan nevű szabaduló kocsiba. A fiktív történet szereplőjét először Magyarországon, majd Hollandiában kényszerítették prostitúcióra, végül a hatóságok munkájának köszönhetően megmenekült.

Voltak, akiket egészen megrendítettek a kocsiban tapasztaltak.

"10 percet voltunk bent, és nagyon nyomasztó volt odabent minden, ijesztő" - mondta a Fehérvár Televízió munkatársainak Falb Melinda Virág, de Borz Bianka is hasonlóképpen nyilatkozott: "Nagyon nyomasztó, és szerintem nagyon rossz lehetett neki, ahogy bántak vele, meg ahogy kihasználták."

A szabadulószobából különböző feladatok útján lehet kijutni. A program célja, hogy „láthatóvá” tegye az emberkereskedelem áldozatait és az őket érő megpróbáltatásokat. A projekt a Holland Királyi Rendőrség és a Pécsi Tudományegyetem együttműködésének köszönhetően érkezett Magyarországra, Székesfehérvárra.

A Pécsi Tudományegyetemen 2021 márciusában jött létre az emberkereskedelem elleni kutatócsoport.

"A kutatócsoport célja, hogy ne csupán jogi szempontból elemezzék az emberkereskedelem és az ezzel kapcsolatos szervezett bűnözés jelenségét, hanem hatékony bűnüldözési választ is kidolgozhasson, gyakorlati oldalról is megközelíthesse ezt a problémát. Nem utolsó sorban kiemelt célja a kutatócsoportnak az is, hogy a nagyközönséget tudatosítsa, és felhívja figyelmét az embereknek Magyarországon, hogy körülöttünk is jelen van az emberkereskedelem, kiváltképpen a fiatal lányok prostitúcióra kényszerítése" - mondta el Szijjártó István a PTEÁJK Emberkereskedelem elleni csoportjának kutatója.

Az Escapevan szabaduló kocsi program egy holland rendőr kutatására épül, aki arról írt disszertációt, honnan érkeznek Hollandiába azok a lányok, akiket emberkereskedők kényszerítenek munkára.

"Azt tapasztaltuk a Holland Királyi rendőrségnél, hogy nagyon sok áldozat érkezik Hollandiába többek között Magyarországról is. 2015-ben hoztuk létre a programot, amelynek a mögöttes koncepciója az, hogy más módon, a tudatosítás útján tudjunk az áldozattá válás megakadályozásért tenni, ahelyett, hogy klasszikus bűnüldözési eszközökkel küzdünk csak az emberkereskedelem ellen" - emelte ki Jorn Van Rij, a Holland Királyi Rendőrség rendőralezredese, nemzeti szakértő.

A szabadulószobának berendezett lakókocsit Székesfehérváron kívül Budapesten, Pécsen, Szegeden, Szolnokon, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon tekinthetik meg az érdeklődők szeptember 30-ig. A jármű azokba a városokba látogat el, ahonnan a legtöbb embert viszik el Hollandiába prostitúció miatt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek