10 hónapnál régebbi cikk

Fecskelesen Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/TheOtherKev
Fecskelesen Fehérváron

Május végén újabb számlálási akciót indított a TermészetLesen programján belül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A Fecskeles keretében Székesfehérvárról is várják a megfigyelt fecskékkel kapcsolatos adatokat.

A gólya mellett talán a fecskefélék a legkedveltebb és legismertebb költöző madaraink. Nem véletlen, hogy az MME 1982-ben, 1983-ban, majd 2010-ben is az Év Madarának választotta.

Testük karcsú és áramvonalas, testhosszuk általában 10 és 23 centiméter közötti. Hosszú, hegyes szárnyukkal gyorsan és fordulékonyan repülnek. Szájuk nagy és széles, csőrük kicsi, háromszög alakú. Lábaik rövidek és viszonylag gyengék, míg a tollazatuk rövid, lesimuló, gyakran fémfényű.

Összesen 20 fecskeféle ismert, két alcsaládba sorolva. Híresek építészetükről, mely sokszor egyben a végzetük is: sárból, fűszálakból, egyéb növényi hozzávalókból épített fészkeiket sokszor ember közelségében, gazdasági vagy lakóépületeknél alakítják ki, így ezeket sok esetben leverik, elpusztítják.

Az MME még 2010-ben indította fecskékkel kapcsolatos programját Fecskefigyelő néven, mely menet közben változott Fecskeles elnevezésre. A program most új elektronikus felületet kapott, melyet számítógépről böngészőn keresztül, illetve telefonon a Turdus applikáción keresztül is el lehet érni. Ennek az adatbázisába várja az MME a megfigyeléseket, de a korábbi felület adatai is átkerültek ide, összesen 4252 fészkelőhely és 4886 madárszámlálás.

Sok korábbi székesfehérvári megfigyelés adatai is elérhetők a rendszerben, és persze biztatunk is mindenkit, segítse az MME munkáját a fehérvári fecskék megfigyelésével és a tapasztalatok adatbázisba történő feltöltésével. Az adatbázis használatát megkönnyítő videós segédlettel is készült az MME:

A Fecskeles mellett jelenleg is gyűjti az adatokat a tavaszi, kora nyári időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a gólyákat is leltárba vevő felület, a Gólyales. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek