10 hónapnál régebbi cikk

Hogyan teremts ideális klímát a különleges tárgyak tárolásához?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/PublicCo
Hogyan teremts ideális klímát a különleges tárgyak tárolásához?

Ideális páratartalomra nemcsak az emberi szervezetnek van szüksége, hiszen vannak olyan értékes tárgyak, amelyek kifejezetten érzékenyek a levegő páratartalmára.

Gondolj csak a felbecsülhetetlen értékű, régi festményekre, könyvekre és egyéb műtárgyakra, amelyeket szigorú szabályok szerint tárolnak a múzeumokban, így évszázadokkal később is megcsodálhatod őket.

A Trotec - LPV ipari páramentesítő készülékeit nemcsak ipari vagy mezőgazdasági környezetben, hanem levéltárakban, múzeumokban, galériákban egyaránt hatékonyan lehet alkalmazni. A szárazon tartási folyamatot a raktárban tárolt, nedvességre érzékeny alkatrészek vagy termények esetében éppúgy megoldhatod velük, mint az értékes tárgyi alkotások védelmét. A cég webáruházában a megbízható német Trotec párátlanítók széles választékát találhatod meg.

Értékes tárgyak állagmegóvása

Egy múzeumba belépve azonnal érzékelheted, hogy más a terem klímája egy átlagos helyiséghez képest. A műkincsek számára ugyanis meghatározott páratartalmat és hőmérsékletet kell biztosítani, hogy az eredetei minőségüket még sokáig megőrizzék. Ezért vannak szigorú látogatási szabályok a múzeumokban, az egyes helyeken még az öltözékre vonatkozóan is, hiszen a látogatók nem változtathatják meg a terem klímáját a lenge, nyári öltözetükből adódóan. 

Fontos-e a képgalériákban a páramentesítés? 

A képgalériákban is értékes alkotások kerülnek kiállításra, így az alkotók és a kereskedőház közös érdeke, hogy a kiállított képek megőrizzék szépségüket, eredeti állagukat. Az optimális páratartalomtól való eltérés ugyanis mindkét esetben negatív következményekkel járhat. Ha túl magas a levegő nedvességtartalma, a vásznon vagy a kereten megtelepedhet a penész, a festmény tönkremehet. Ha túl száraz a levegő, a fa képkeret megrepedhet, megcsúnyulhat. Ezt az ideális klímát a Trotec ipari páramentesítő készülékekkel könnyen megteremtheted a kiállító művészek és a látogatók megelégedésére. 

A céges irattár megóvása

Vállalkozóként már bizonyára szembesültél azzal a problémával, hogy hétről hétre gyűlnek a tárolandó iratok az irodában, hiszen a cég minden dokumentumát, így a papíralapú elszámolásokat, nyilvántartásokat, stb. minimum 5 évre visszamenőleg meg kell őrizni. Az aktuális, minden nap használt dokumentumok praktikus tárolásáról már nem is beszélve. Bár a digitalizáció sok papírmunkától megkíméli a cégeket, még mindig nagyon sok a megőrzendő irat. 

Ezeket egy ellenőrzés során bármikor bekérhetik, ezért ha tiszta és higiénikus körülményeket szeretnél teremteni számukra, olyan helyen kell tárolnod őket, ahol megfelelő a hőmérséklet és a páratartalom. Ha télen ezt a helyiséget nem szeretnéd fűteni, a páratartalmat egy adszorpciós páramentesítővel tudod megfelelő szinten tartani. 

A nagy teljesítményű ipari páramentesítő készülékkel tehát egyszerűen megoldhatod céged szárazon tartási feladatait akkor is, ha az iparban, ha a mezőgazdaságban, ha kulturális területen tevékenykedsz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek