10 hónapnál régebbi cikk

Óriásit csökkent a regisztrált álláskeresők száma az elmúlt 10 év során Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Óriásit csökkent a regisztrált álláskeresők száma az elmúlt 10 év során Fehérváron

A csökkenő tendencia csupán 2018 és 2020 között tört meg Székesfehérváron, főleg a a koronavírus-járvány miatt.

A Székesfehérvárállás.hu készített kimutatást az elmúlt 10 év fehérvári foglalkoztatásáról, a statisztikák pedig egészen meglepő eredményt mutatnak: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisa alapján ugyanis az látszik, hogy 2022-re már több mint 75 százalékkal kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván a Székesfehérvári Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál, mint 2012-ben.

A vizsgált időszakban kibontakozó csökkenő tendencia csupán 2018 és 2020 között tört meg, mikor is közel 50 százalékkal emelkedett a regisztrált álláskeresők száma a városban. Ezen belül is különösen a koronavírus-járvány kirobbanásával tarkított 2020-as növekedés volt igazán számottevő, amely évben több mint 41 százalékkal lettek többen az álláskeresők a 2019-es adatokhoz képest. Ettől eltekintve viszont minden más évben csökkenés volt tapasztalható.

A regisztrált álláskeresők nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti összetételét vizsgálva az látszik, hogy a nemek tekintetében jellemzően a nők voltak többségben a székesfehérvári regisztrált álláskeresők között. A különbségek ugyanakkor a legtöbb esetben meglehetősen kicsik voltak, átlagosan csupán néhány száz főt jelentettek.

Ennél jóval nagyobb különbségek bontakoztak ki az életkor szerinti lebontásban, a regisztrált álláskeresők zöme a 25-54 éves korosztályba tartozik. Ők tették ugyanis ki évenként az álláskeresők 53-69 százalékát Székesfehérváron. Számuk ugyanakkor – hasonlóan az 25 év alattiakéhoz – nagymértékben csökkent az elmúlt 10 év során. Mindez viszont nem mondható el az 55 év és feletti korosztályról, akik esetében sokkal lassabb ütemű számbeli csökkenés volt tapasztalható az álláskeresői regiszterben.

Hasonlóan élesek az eltérések az iskolai végzettség szerinti összevetésben is: a legnagyobb, 29-35 százalékos arányban a csupán általános iskolát végzettek voltak a székesfehérvári álláskeresők között. Őket követően ezen arányok a magasabb iskolai végzettségek mentén fokozatosan csökkentek: a szakiskolát, szakmunkásképzőt végzettek a 21-30 százalékát, a szakközépiskolai, technikumi képesítéssel rendelkezők a 19-25 százalékát, a gimnáziumot végzettek pedig a 9-12 százalékát tették ki a város álláskeresőinek.  Mindemellett az utóbbiakhoz hasonló, 7-13 százalékos arányban voltak jelen az adatbázisban azok, akik legmagasabb iskolai végzettségüket főiskolán, egyetemen szerezték.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek