9 hónapnál régebbi cikk

Tudj meg mindent a világ legerősebb chili paprikájáról
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/HansLinde
Tudj meg mindent a világ legerősebb chili paprikájáról

A Carolina Reaperként ismert Carolina chili alighanem a chili paprikák leghíresebbje, hiszen a világ legerősebb chilije címmel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is. De mitől olyan különleges?

A magyar konyhákban alighanem mindenhol megtalálható valamilyen formában a csípős íz, legyen az Erős Pista, erős paprika vagy akár különféle chili készítmények. Ám még akinek acélból van a gyomra, annak is meggyűlhet a baja a Carolina Reaperrel, a világ legerősebb chilijével. Aki megpróbálkozna vele és ételízesítőként használná, az a Chili Hungária Webáruház Dry Force fűszerei között válogathat, aki pedig először utánajárna, mibe is vágja a fejszéjét, olvasson tovább!

A Carolina chili története

Ed Currie dél-kaliforniai chili termesztő a nyolcvanas években kezdett el csípős paprikát nevelgetni farmján. Éveken át kísérletezgetett a keresztezéssel és nemesítéssel, végül a Capsicum chinense paprika nemesített, hibrid változata lett az úgynevezett Carolina Reaper, mely minden addigi elődjénél csípősebbre sikeredett. Titka többek között a jó talajban rejlik, hiszen Currie vegyszermentes, bio gazdálkodást folytatott és folytat is a mai napig.

2013-ban a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, és amióta híres lett, rengetegen próbálják felállítani fogyasztásának rekordját is. Két évvel ezelőtt egy londoni férfi tíz másodpercnél kevesebb idő alatt evett meg egyet, amivel ő is bekerülhetett a könyvbe, ám a könnyezés, égő száj és torok érzésén túl a kapszaicinmennyiség bélgörcsöket is okozott neki. Csak fél nap elteltével lett újra önmaga, de állítása szerint megérte.

A Carolina Reaper jellemzői

Scoville-rekord - az erősséget mérő Scoville-skálán 1,6 millió SHU-t ért el, ehhez érdemes tudni, hogy a tévépaprika nullás értéket kap, a magyar fűszerpaprika 500-at, az Erős Pista pedig 2200 körülit.

Magas kapszaicintartalom - a kapszaicin az az egészségügyileg nagyon hasznos vegyület, mely a csípősséget befolyásolja, így érthető módon a Carolina Reaperben van belőle jócskán. Fogyasztása tehát egy bizonyos szintig előnyös számunkra.

Gyümölcsös, füstös íz - nemcsak csíp, mar és folyik tőle a könnyünk, hanem finom is, gyümölcsös és füstös jegyeket is érzékelhet az, aki túlélte a kóstolást.

Extrém megjelenés - élénkvörös színe, hegyes vége és ráncos külseje szinte figyelmeztetésként szolgál arra, hogy ez nem amatőröknek való paprika.

Hogyan fogyaszd?

Azt nem ajánljuk senkinek, hogy nyersen ropogtasson el egy egész fej Carolina Reapert, de a csípős paprikából készült termékek szinte bármilyen fogást feldobnak és még jótékonyan is hatnak az egészségünkre a kapszaicintartalomnak hála. Jó ötlet például a chili szósz, a fűszerpor, a szárított paprika, a chili pehely vagy az ecettel savanyított chili paprika is.

Egy dolgot tarts észben: ne nyúlj a szemedbe, amikor chilis ételt eszel!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek