9 hónapnál régebbi cikk

EFOTT, FEZEN: bulizzunk a fehérvári és környékbeli fesztiválokon is biztonságban!
Fehérvár Médiacentrum fotója
EFOTT
EFOTT, FEZEN: bulizzunk a fehérvári és környékbeli fesztiválokon is biztonságban!

Néhány óra múlva startol az EFOTT, és a FEZEN-ig már csak két van. Azért, hogy felhőtlenül bulizhassunk érdemes a katasztrófavédelmi szakemberek tanácsait betartani a fesztiválokon.

Nyáron népszerűek Fejér vármegyében is a szabadtéri rendezvények és fesztiválok, amelyek megrendezése komoly előkészületeket igényel a szervezőktől és a hatóságoktól egyaránt. A katasztrófavédelem szakemberei nemcsak folyamatosan ellenőrzik ezeknek a rendezvényeknek a biztonságát, hanem már a tervezési, szervezési szakaszba is bekapcsolódnak azért, hogy a fesztiválozók a lehető legnagyobb biztonságban szórakozhassanak.

A legfontosabb, hogy a fesztiválozók veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt. Ehhez megfelelően széles menekülő útvonalakra van szükség, amelyeket jól kivilágított, sötétben is látható menekülési irányt mutató táblák és kivetítők is jeleznek. Emellett a tájékozódást alaprajzok is segítik, amelyek mutatják az adott helyről a menekülés irányát, útvonalát.

A katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a fesztiválok szervezői folyamatos kapcsolatban vannak. Ha az időjárás indokolttá teszi a szervezők a rendezvényt lemondhatják, elhalaszthatják, illetve leállíthatják. Nagyobb rendezvényeken a szervezők folyamatos tűzoltói jelenlétet, a katasztrófavédelem állandó összekötőt biztosít a helyszínen.

Mit tegyünk baj esetén?

Egy fesztiválon mindig a tömeg jelenti a legnagyobb veszélyt. Vihar, vagy más baj esetén nem szabad pánikba esni és másokon átgázolva menekülni, hanem a biztonsági személyzet utasításait kell követni. Ilyenkor a színpad melletti kivetítőkön, hangosbemondókon, színpadi hangszórókon szólítják fel a résztvevőket, hogy mit kell tenni, hova kell menni. A helyszínt a menekülési útvonalakon lehet a leggyorsabban és legbiztonságosabban elhagyni.

Fontos, hogy ne a kiáramló tömeggel szemben, hanem annak szélén haladva próbáljunk kiválni. Kiürítés esetén tempós sétával hagyjuk el a helyet és menjünk a kijelölt gyülekezési helyre! Ha valaki elesett, vagy nehezebben tud közlekedni, segítsünk neki a menekülésben! A mobiltelefonunk mindig legyen feltöltve és lehetőség szerint töltsünk le zseblámpa funkciót nyújtó alkalmazást!

Vihar idején nem szabad veszélyes fa alá menekülni! Nemcsak a villámcsapástól kell tartani, hanem attól is, hogy a szél kicsavarhatja a fát, vagy ágak törhetnek le róla. A színpad közelébe sem tanácsos menekülni. A színpadokon ugyan van villámhárító, de balesetveszélyes lehet a felépített technika.
Az eső önmagában nem veszélyes, az esernyő ugyanakkor a tömegben balesetet, sérülést okozhat, ezért inkább esőkabátot vigyünk magunkkal! Hasznos lehet még egy nejlonzacskó is, amibe az iratainkat és a telefonunkat tesszük, ha elered az eső, hogy ne ázzanak el. 

Ha villámlik, jöjjünk ki a vízből! A hazai nagy tavakon, így a Velencei-tónál is viharjelzőrendszert működtet a katasztrófavédelem. Ennek a jelzéseit vegyük komolyan! Ha a lámpák percenként 45-öt villannak, csak a parttól 500 méterre menjünk be a vízbe! Ha kétszer ilyen gyorsan, 90-szer villog a lámpa, akkor azonnal jöjjünk ki a tóból!

A katasztrófavédelem évek óta rendelkezik egy mindenki számára elérhető, ingyenesen letölthető applikációval, a VÉSZ programmal. Ez a balesetek, tűzesetek mellett hasznos időjárási előrejelzéseket is közöl, még jóval azelőtt, hogy azok bekövetkeznének. Érdemes letölteni, hiszen az erősen szeles, viharos időjárásra való felkészülés egyik legfontosabb eleme a tájékozódás.

Hogyan előzzük meg a tűzeseteket?

Fesztiválokon csak a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad tüzet gyújtani, ott is csak akkor, ha ezt nem tiltja a rendezvény házirendje. Ha szabad a fesztivál területén grillezni, bográcsozni, ne hagyjuk magára a tüzet és ne legyen a közelében semmi, amire átterjedhet a tűz! Ha feltámad a szél, fejezzük be a sütést, főzést! Ha turista gázfőzővel főzőcskézünk, győződjünk meg arról, hogy nem szivárog a gázpatronból a gáz és csak utána használjuk! Használat után pedig zárjuk el a gázt és ne tároljuk a tűző napon! Üveg, és fém hulladékot, PET palackokat ne dobjunk el a szabadban, mert a nap sugarait összegyűjtve, nagyítóként tüzet okozhatnak! Ne dobjunk el az égő csikket sem!

Baj esetén: 112

Ha tüzet, vagy annak közvetlen veszélyét észleljük, jelezzük azt a biztonsági személyzetnek! Ahelyett, hogy a közösségi oldalakon posztolunk, baj esetén segítsünk másokon és hívjunk segítséget a 112-es segélyhívó számon! Ne akadályozzuk a tűzoltók, a mentők és a rendőrök szabad mozgását!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek