9 hónapnál régebbi cikk

Hatékony hőszigetelési megoldások a bejárati ajtónál
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/StockSnap
Hatékony hőszigetelési megoldások a bejárati ajtónál

Amikor beköszönt a téli időszak, a legtöbbünknek komoly gondolkodást, fejfájást okoz a lakás melegen tartása, attól függetlenül, hogy távfűtést használunk, vagy pedig saját magunk oldjuk meg a lakás helyiségeinek a felfűtését.

Ilyenkor az egyik kiemelt szempont a lakás megfelelő szigetelése. Egyrészt, nyilvánvalóan fontos a falakat a megfelelő módon szigetelni, de a legtöbb hőt az ajtókon és az ablakokon keresztül veszítjük.

Éppen ezért, ha úgy érezzük, hogy télen túlságon veszik a hő a lakásból, az első dolog, amit érdemes megtennünk, hogy ellenőrizzük a különböző nyílászárók állapotát. Ha azok régebbiek, érdemes megfontolni azok cseréjét és elgondolkodni esetleg panelajtók használatán. Ezek korszerű ajtók, amelyek lényege, hogy több rétegből, panelből tevődnek össze, ennélfogva a szigetelési képességük is hosszabb.

Sokan vannak, akik még mindig ragaszkodnak a hagyományos, fából készült ajtókhoz és ablakokhoz, hiszen azok természetesek és jól mutatnak, viszont érdemes tisztában lenni a hátrányaikkal is. Elsősorban az időtállóságra gondolunk, hiszen ezek az ajtók és ablakok idővel megvetemednek, nem záródnak megfelelő módon és a tisztításuk is nehézkesebb.

Vannak, akik ezért a műanyag ajtók mellett teszik le a voksukat, amelyek nagyobb hatékonysággal szigetelnek és hosszabb az élettartamuk is, viszont ezek sokakban mű benyomást keltenek. A panelajtók ilyen szempontból megfelelő megoldást jelenthetnek, hiszen ezek masszívak, stabilak, könnyen tudjuk őket tisztán tartani, ugyanakkor pedig több évtizedig is szolgálnak bennünket. A hő mellett pedig kiváló hangszigetelő képességgel is rendelkeznek.

Néhány hasznos kisegítő megoldás

Persze, akár panelajtót, akár más anyagból készült nyílászárókat választunk, 100%-os megoldás nincs, amikor komoly mínuszok vannak odakint, nem kerülhetjük el a hővesztést. Ezért érdemes megfontolni néhány kisegítő megoldás alkalmazását. 

Ezek egyike az ún. ajtóseprők felhelyezése. Ezek kívül és belül is az ajtó különböző részein elhelyezhetőek, készülhetnek fémből, filcből, gumiból. Valamilyen mértékben ezek is szigetelik az ajtóink kereteit.

Persze, megtörténhet, hogy a levegő az ajtó alsó részétől lejjebb jön be a házba. Ebben az esetben ellenőrizd a küszöböt, húzd meg annak a csavarait és esetleg a tömítést is felújíthatod. 

Van még egy egyedi megoldás. Ezek az ún. időjárásálló szalagok, csíkok, amelyeket az ablak és az ajtó körül a félfára tudunk felragasztani és ezek is képesek pótlólagosan szigetelni azokat. Az ilyen szalagok készülhetnek alumínumból, vinilből, filcből, gumiból, de léteznek habszalagból előállított szalagok is.

A küszöbök esetében már említettük a tömítés kérdését. Ezt érdemes nem csak a küszöbnél, de az ajtófélfa teljes felületén ellenőrizni és szükség esetén újra felhelyezni, ugyanis idővel elhasználódik és nem szigetel már olyan hatékonyan.

Ha pedig az ajtó szigetelése mégsem sikerül tökéletesen, mert például annak a fekvése északi, állandóan a szél fújja, megfontolhatod egy viharajtó, vagyis egy első ajtó beépítését is, amely felfogja a szél nagyobb részét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek