8 hónapnál régebbi cikk

Különleges kincsek és nemzeti értékek Székesfehérváron: megnyílt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum időszaki kiállítása
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Különleges kincsek és nemzeti értékek Székesfehérváron: megnyílt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum időszaki kiállítása

A Székesfehérvári Királyi Napok keretében nyílt meg a Hadtörténeti Intézet és Múzeum különleges, látványos és értékes gyűjteményi darabjait felvonultató időszaki kiállítás a Szent István Király Múzeum Rendház épületében augusztus 15-én.

A „Hadi múltunk kincsestára” – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című tárlat 2023. december 3-ig látogatható, és részben a múzeum ismert és becses ereklyéit, részben pedig olyan műtárgyakat láthatnak az érdeklődők, amelyek ritkán vagy még soha nem kerültek a nagyközönség elé.

"Székesfehérvár nemzetünk történelmi fővárosa, és a kezdetektől egyik legfontosabb katonavárosa is. Nagy megtiszteltetés, hogy otthont adhatnak a hadtörténet becses ereklyéiből rendezett kiállításnak, amely Szent István ünnepére készülve nyílt meg, és az elkövetkező hónapokban is várja majd a látogatókat" - mondta el Cser-Palkovics András polgármester a megnyitón.

Az ünnepségen Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója a két intézmény közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta. A Szent István Király Múzeum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum együttműködése – ahogy erről már korábban is írtunk – 2022 óta él. Az együttműködés részeként nyílt meg a mostani kiállítás. A „Hadi múltunk kincsestára” című időszaki tárlat a Hadtörténeti Múzeum 2024-ben nyíló nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum nevében Töll László ezredes, parancsnok köszöntötte az érdeklődőket. A kormányzati forrásból megújított Rendház épületének földszinti kiállítótereiben láthatják az érdeklődők az időszaki kiállítást, amelyen különleges kivitelű fegyverek, személyhez kötődő értékes tárgyak és nemzeti ereklyék, például 1848-as zászló láthatók a vitrinekben és a termekben.

A kiállítást Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes nyitotta meg. Elhangzott, hogy az öt teremben tematikus elrendezésben gyönyörködhetünk a gyűjtemény történeti, művészeti és anyagi értékeiben. A kiállításon évszázadokon átívelő, díszes összeállítás lesz látható szúró- és vágófegyverekből, az 1848-1849-ben újonnan létrejött honvédség tárgyi emlékeiből, a 20. század legmagasabb kitüntetéseiből, szemet gyönyörködtető ezüst és porcelán dísztárgyakból, valamint a magyar testőrség díszes emlékeiből.

Az egyenruhákon és a felszerelési tárgyakon túl a legfontosabb katonai jelkép, a zászló is főszerepet kap az öt teremben megépült tárlatban, amely a Hadtörténeti Intézet és Múzeum jövő márciusban nyíló, nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára.

Belényesy Károly a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója megnyitó beszédében azt is kiemelte, hogy igazi hadtörténeti kuriózumnak ígérkezik a mintegy 150 műtárgyat bemutató tárlat. Az iparművészeti remekek mellett a zene szerelmeseit is meglepi a Hadtörténeti Múzeum. Augusztus 15-étől egy másik hadtörténeti témájú kiállítás is helyet kap a Rendházban: Székesfehérvár az első állomása a „Katonazenészek – zenész katonák, a magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig” vándorkiállításnak.

A „Hadi múltunk kincsestára” – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből és a „Katonazenészek – zenész katonák, a magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig” című időszaki kiállítások a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Rendház épületében (Székesfehérvár, Fő utca 6.) 2023. december 03-ig látogatható, keddtől vasárnapig 10.00 és 18.00 óra között.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek