7 hónapnál régebbi cikk

Vershúron: gála díjátadással
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Vershúron: gála díjátadással

Az idei esztendőben is közös gála keretében adtak tartalmas versélményt a Fehérvári Versünnep döntősei a Múzeum díszudvarán megrendezett Vershúron gálán.

A fiatalok közül kilencen, valamint a tehetséggondozó program egyik állandó résztvevője, Heinczinger Mika kapcsolódtak be a péntek esti programba. Ennek keretében adták át a város Önkormányzata által első ízben odaítélt „Székesfehérvár a Kárpát-medencei együttműködésért” díjat is, amelyet a Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület képviseletében Mihályi Magdolna vett át. 
 
Tizenharmadik alkalommal hívta életre a Fehérvár Médiacentrum, Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Egyházmegye a Fehérvári Versünnepet, melynek döntősei az idei esztendőben is a Székelyföldi Varga Sándor Verstáborban gyarapíthatták tudásukat, szerezhettek meghatározó élményeket.
 
Szép hagyomány, hogy a közösen töltött időszakot egy közös gála zárja, amelyen idén kilenc fiatal – Béres Róza, Borbély Bálint István, Borbély Levente Miklós, Bódizs Boróka Ajsa, Galovics Luca, Szabó Gergő, Szücs Boglárka, Tóth Marietta Júlia és Török Laura – lépett színpadra, hogy szavalatával elvarázsolja a közönséget.
 
A résztvevőket Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte, elsőként a program helyszínét kiemelve: egy múzeum udvara adott otthont a gálának, szomszédságában egy templommal és egy könyvtárral. Ez nemcsak azt mutatja, hogy egy több 1050 éves történelmi városban élünk, hanem üzenet a kultúra és az összefogás fontosságáról, valamint Székesfehérvárnak az összmagyarság és a fiatalok vonatkozásában meglévő felelősségéről és feladatáról is. Valójában abban a mozgalomban, amit a Versünnep és a Verstábor megtestesít, összpontosul valamennyi megjelölt érték – emelte ki a városvezető, köszönetet mondva mindazoknak a szervezeteknek és személyeknek, akiknek az együttműködése immár lassan másfél évtizede élteti ez a nemes kezdeményezést.

„A középpontban pedig mindig a fiatalok állnak. Ők minden évben rá tudnak cáfolni arra a közhiedelemre, hogy bezzeg az én időmben és hogy a mai fiatalokkal nem lehet... Dehogynem lehet! Ha meg tudjuk őket szólítani, ha megadjuk nekik az esélyt és a színpadot, ha tanárok, művészek, színészek segítik a munkájukat, akkor nemcsak hogy lesz véleményük a világról, hanem el is mondják azt nekünk – például azáltal, hogy költeményekkel ajándékoznak meg bennünket” – emelte ki Cser-Palkovics András, azt kívánva, hogy hosszú-hosszú évekig legyen még Versünnepes elődöntő, döntő, Verstábor és gála, mindenki örömére.
 
Székesfehérvár Közgyűlése idén első alkalommal ítélte oda a „Székesfehérvár a Kárpát-medencei együttműködésért” díjat, amelyet a Székelyföldi Varga Sándor Verstábort szervező, és ezáltal a Kárpát-medence tehetséges fiataljainak tehetséggondozását segítő Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület részére adományozott a város. Mint az ünnepségen elhangzott, az Egyesület a Verstábor megszervezésével, a magyar kultúra, örökségünk magas szintű ápolásával és a fiatalabb generáció számára történő átadásával lát el fontos küldetést.
 
Az Egyesület képviseletében Mihályi Magdolna vette át az elismerést Cser-Palkovics Andrástól és Mészáros Attila alpolgármestertől. Köszönőbeszédében kiemelte: szívmelengető ez az elismerés, melynek erejét az adja, hogy Székesfehérvártól kaphatták. Elmondta, hogy – bár nem itt él, de – a megismert sok értékes embernek köszönhetően immár ő is otthon érzi magát Székesfehérváron. Felidézte a 2009-es esztendőt, amikor Varga Sándor és Nagy Zoltán Péter fejében megszületett a Versünnep és a Verstábor gondolata.

„Az elmúlt évek során már több mint száz székesfehérvári fiatal vett részt a Székelyföldi Varga Sándor Verstáborban, ahol csodálatos élményekben volt részük. A Kárpát-medence minden szegletéből is jártak már nálunk diákok, akikkel a Versünnep döntősei életre szóló barátságokat kötöttek, sőt szerelmek is szövődtek...” A tábor szervezői időközben egy nagy családdá kovácsolódtak össze, Kubik Anna szakmai vezetésével. „Mindannyiunk számára fontos a nemzettudat erősítése, a Kárpát-medencei összetartozásunk megélése és a fiatal generációk útbaigazítása ebben a zajos világban” – emelte ki Mihályi Magdolna, megígérve, hogy folytatják ezt a küldetést. Végezetül egy idézetet osztott meg a jelenlévőkkel: Magyarnak lenni büszke gyönyörűség, soha ne felejtsük.

Az irodalmi előadásban Heinczinger Mikának köszönhetően a zene is szerepet kapott. A Fehérvári Versünnephez és a Verstáborhoz régóta szorosan kapcsolódó Misztrál Együttes alapítója tagja műsorában megzenésített versekkel készült, a zárásként pedig a versmondó fiatalok is bekapcsolódtak a közös éneklésbe, lélekben megőrzendő emlékké emelve az idei Vershúron gálát mindenki számára.

A programon részt vett Lehrner Zsolt alpolgármester, Juhász László önkormányzati képviselő és Pokrovenszki Krisztián, a házigazda Szent István Király Múzeum főigazgatója. A Vershúron gálát a Fehérvár Televízió rögzítette, adásukban a teljes műsor látható lesz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek