7 hónapnál régebbi cikk

Wathay Ferencre, Székesfehérvár hős vicekapitányára emlékeztek
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd
Wathay Ferencre, Székesfehérvár hős vicekapitányára emlékeztek

A Fehérváron szolgáló vitéz szobránál, a Prohászka ligetben tartottak ünnepséget. 

Székesfehérvár török uralom alóli ideiglenes felszabadításának 421-ik évfordulója, Wathay Ferenc vicekapitány születésének 455-ik évfordulója alkalmából a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület 16-ik alkalommal szervezte meg az emléknapot. 

„Fejet hajtunk a várat felszabadító keresztény hadak előtt, illetve a város kiemelkedő katona hőse, Wathay Ferenc előtt, aki 1601-ben egyes történeti emlékek szerint részt vett a vár visszafoglalásában, illetve a visszafoglalást követő csatározásokban. 1602-ben pedig, 421 évvel ezelőtt mint vicekapitány, a várat visszafoglaló török hadak ellen hősiesen küzdve esett fogságba és szenvedte el a várért, a hazáért a középkori török várbörtön, a fekete torony keserveit”- idézte fel a vicekapitánnyal történteket Berdó Gábor, a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület elnöke.

Wathay Ferenc életéről 1609 után semmit nem lehet tudni. Valószínűleg egy csatában halt hősi halált, nyughelyét nem ismerjük. Wathay Ferenc, őseit követve, 17 évesen fogott először kardot, és élete végéig küzdött a magyar nemzet fennmaradásáért. A vicekapitányról, az 1601-ben és 1602-ben zajlott székesfehérvári és város környéki harcokról Vizi László Tamás történész mondott emlékező beszédet. 

„Amikor tehát az 1601-es és 1602-es emlékeket felidézzük, felidézzük ennek a városnak ezeket a borzalmas napjait, heteit, hónapjait, az öldöklő küzdelmet, a város többszöri kifosztását, a királyi koronázó templom romba dőlését, akkor egyrészt vérzik a szívünk, másrészt viszont büszkék vagyunk katonáinkra. Büszkék vagyunk azokra a hősökre, akik életüket áldozták azért, hogy Székesfehérvárra ismét kikerüljön a kereszt és lekerüljön a félhold.”

Az ünnepségen Muha-Guts Pál Viktor, Wathay-leszármazott, a Nemzetközi és Kárpát-Medencei Szent Korona Apostoli Nemes-Vitéz-Lovagrend Nagymestere zászlószalagot kötött a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület zászlajára. A megemlékezés koszorúzással zárult, amelyen Székesfehérvár nevében Lehrner Zsolt alpolgármester, a városban szolgáló katonai szervezetek és a hagyományőrző civilek képviselői, valamint a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád és Hunyadi technikumában tanuló kadétok tisztelegtek a vicekapitány emléke előtt. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek