7 hónapnál régebbi cikk

Mire érdemes odafigyelni, ha vállalkozást indítanál?
Fehérvár Médiacentrum fotója
shutterstock/Dragon Images
Mire érdemes odafigyelni, ha vállalkozást indítanál?

A vállalkozások hatékonysága és versenyképessége sok esetben az eszközöktől és a módszerektől is függ, amelyeket a folyamataik optimalizálására és a termelékenység növelésére használnak.

A gemba engineering például lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy sokkal költséghatékonyabban működjenek.

Mi is az a gemba?

A kifejezés a Japán gyártási környezetből ered és azt jelenti, hogy a terepen, azaz a probléma forrásánál kell keresni a megoldásokat. A gemba arra épül, hogy a munkafolyamatok közben merülnek fel a valódi problémák és a különféle kihívások és ezekre kell a legjobb és leggyakorlatiasabb megoldást megtalálni.

A munkavállalók és a vezetők az éppen aktuális munkaterületet közösen járják be és közben megfigyelik a munkafolyamatokat. Ebben a pillanatban a vezetők már pontosan tudni fogják, hogy milyen hiányosságokra kell odafigyelni és mi az amin javítani kell a termelékenység érdekében.

Hatékonyság szempontjából a lean elvek és módszerek követése hatékony lehet

A lean módszerek elsődlegesen arra törekednek, hogy minimalizálják a pazarlást és maximalizálják az értékes tevékenységeket a szervezeti folyamatokban. Ez a filozófia a Toyota gyártási rendszeréből eredeztethető és ma már nagyon sok iparágban használják.

A folyamat során meghatározzák az értékeket, azt, hogy mely lépéseket kell optimalizálni a beszállítóktól a vásárlókig, meg kell szüntetni a pazarlást (túltermelés, készlet és hibák minimalizálása, felesleges mozgatás stb.), az anyagellátást pontosan kell időzíteni és a munkafolyamatokat úgy kell irányítani, hogy az a vásárlói keresletnek is megfeleljen.

Milyen termékeket érdemes beszerezni az optimalizálás érdekében?

Padlójelölő szalagot, amely a közlekedési útvonalak, a biztonsági zónák vagy éppenséggel a munkaterületek jelölésére szolgál. Választhatunk flexibilis, masszív padlójelölést vagy igény szerint fóliát. Tárhely azonosításra tökéletesek a feliratablakok, a címketartók, vagy a különféle dokumentumok megtartására szolgáló keretek.

Gyártás során nagy hasznát vehetjük a különféle padlószimbólumoknak is. Ezekkel jelezhetjük a haladási irányt vagy azt, hogy az adott területen a védőszemüveg, illetve a védőcipő használata kötelező. A széles termékválasztékból érdemes még kiemelni a különféle vízuál táblákat is, amelyek lehetnek forgatható vagy folyamatkövető táblák.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek