7 hónapnál régebbi cikk

Jónák Tamás festőművész életmű-kiállítása Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Jónák Tamás festőművész életmű-kiállítása Székesfehérváron

Táblaképek és mitológiai témájú, hatalmas méretű vásznak is helyet kaptak a Szent István Király Múzeum – Csók István Képtárban, ami Jónák Tamás festőművész életmű-kiállításának ad otthont. A tárlat péntek este nyílt meg, és 2023. november elsejéig látogatható.

Különleges élménynek lehetnek részesei mindazok, akik ellátogatnak a Csók István Képtárba: a kiállítótérben hatalmas méretű vásznak és táblaképek közt barangolhatunk. Az alkotások között dinamikus, állandóan mozgásban lévő figurák és rejtelmes események elevenednek meg. Élén színek harmóniája fogadja a látogatókat, erős okkerek, vörösök, vagy éppen ragyogó türkíz, zöld és kék tónusokban pompáznak a képeken, melyek magukhoz hívogatják a szemlélődőt. Gazdag és sokféle érzelmek futnak végig a képek közt sétálva az embereben.

Aztán a tárlat egy részén mégis azt érezhetjük, hogy a dinamikus pörgés kissé lelassul, lágyabb vonalak jelennek meg az alkotásokon.

A művek alkotója Jónák Tamás 1947-ben született. Újpesten nőtt fel és már gyermekkorában érdeklődött az alkotás, a festészet a művészet iránt. A Képzőművészeti Főiskola festő szakára járt, ahol 1980-ban végzett. Művészetével a kibontakozás éveitől egyéni utat járt, nem csatlakozott csoportokhoz és irányzatokhoz. A művészet tiszta ideáját szem előtt tartva alakította alkotói metódusát.

Művészete kapcsán azt is megfogalmazta az alkotó: ..."a művészet csakis emberszerű lehet, mert rólunk szól, és csak hozzánk szólhat. Éppen ezért nem lehet sem köldöknéző ornamens, sem gyönyörködtető érzelgés, sem önkényeskedő kijelentés – csakis az esztétikai élmény által megszólaló érzelmek újraélése, s így létünk értelmezésének eszköze lehet.”

Jónák Tamás ma Balassagyarmaton él, festészete figuratív, amit a görög mondavilág sokoldalúságából, irodalmi alkotásokból inspirálva formál meg. Képei a szépség és a harmónia keresésével közvetítenek gazdag és sokféle érzelmeket a mai kor műélvezőjének.

Székesfehérvári életmű-kiállítása a Nemzeti Múzeum Kft., Székesfehérvár önkormányzata és a Szent István Király Múzeum együttműködésében valósult meg. Nem titkolt célja volt a szervezőknek a kortárs magyar művészet népszerűsítése.

Az ünnepélyes megnyitón pénteken este Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte az alkotót és a nyitóesemény résztvevőit.

Hiszem azt, hogy a város életében a kultúra meghatározó, közösségformáló és értékközvetítő erő. A fehérváriaknak most lehetőségük van olyan gyűjteményeket és alkotásokat megnézni, melyek önmagukban is értékesek.

Ám azzal, hogy a tárlatok egyidejűleg láthatóak, a mostani időszak nagyon különleges Fehérvár számára” – fogalmazott a polgármester és felhívta a figyelmet azokra a páratlan időszaki kiállításokra, amelyek jelenleg a Szent István Király Múzeum Rendházépületében látogathatóak.

A művész pályafutását és életmű-kiállítását Wehner Tibor író, művészettörténész mutatta be. Kiemelte, a tárlaton a művész néhány korai alkotása is megjelenik, ezek jelzik Jónák Tamás ezredforduló előtti törekvéseit, és összességében az újabb művekkel együtt sokrétű, a műformák és technikák megannyi területét felölelő életművet reprezentál. Rajzok, pasztellek, különböző sokszorosító grafikai technikákkal kivitelezett lapok, valamint festőkéssel és ecsettel felvitt olajfestékkel alakított kompozíciók is láthatók a tárlaton.  

A megnyitón közreműködött az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonósnégyese és Dobri Dániel, a zenekar kortárs művészeti vezetőjének 1. Vonósnégyesét is megszólaltatva.

     

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek