7 hónapnál régebbi cikk

A székesfehérvári Topi az ország legjobb kamionosa
Fehérvár Médiacentrum fotója
Nit Hungary
A székesfehérvári Topi az ország legjobb kamionosa

Soha nem volt még komolyabb balesete az országutak teherhordói között csak Topiként ismert székesfehérvári kamionosnak, Bocsárdi Károlynak.

Jelenleg ő a legjobb magyar kamionos, néhány napja nyerte meg az 5 tengelyen - biztos kézzel! elnevezésű kupát, ahol életszerű és teljesen abszurd helyzetekben is megmérték, ki nőtt össze jobban a 18 kerekű, megrakodva akár 26 tonnás járművével - írja a Blikk.

Topi nyert már egy ilyen versenyt, 2020-ban, ám a pandémia idején csak elméleti megméretésen vettek részt a kamionosok. Azt mondja, muszáj volt bizonyítania, hogy ő a legjobb, mert már elege lett az olyan ugratásokból, hogy csak járvány idején viheti el a fődíjat.

Topinak 1981 óta van jogosítványa, 17 éves korától kezdve soha nem akart mást csinálni, mint vezetni, vezetni és vezetni.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság versenyének döntőjét szeptember utolsó hétvégéjén rendezték meg. A selejtezők tíz legjobb kamionosa állt rajthoz, hogy végre kiderüljön, ki Magyarország legjobb kamionsofőrje 2023-ban.

A verseny egyik részében olyan rutinfeladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek, amikkel nap mint nap találkoznak menet közben vagy a rakodásnál – mondta Topi. Párhuzamos parkolás rámpa mellett, tolatás S vonalban, egy szűk folyosón – ez a legnehezebb, itt az időnél jobban számít a pontosság, vagy a rántópad, ahol pótkocsi nélkül, közepes sebességgel egy jeges csúszást szimuláltak a pályán a rendezők. Újra irányba rakni a gépet, kikerülni az akadályokat nem mindennapi feladat, ez volt az az akadály, ahol igazán megmutatkozott, kinek van nagyobb rutinja.

Azt is meg kellett mutatniuk a sofőröknek, mit kell tenniük, ha egy közlekedési balesettel kerülnek szembe az úton, hogyan kell biztosítani a helyszínt, ellátni a sérültet, mit kell mondani a telefonban a mentők diszpécsereinek.

A sok komolyság mellett persze viccesebb ügyességi gyakorlatok is voltak, ablaktörlőre szerelt gombostűkkel kellett lufikat pukkasztani, vagy éppen egy pohár vízzel az ablakban egyensúlyozva tolatni – mondta a legjobb kamionos. A fődíj egy félmillió forintos utazás, valamint másfél millió forint készpénz volt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek