7 hónapnál régebbi cikk

Bronz és ezüst után bravúr kellene, hogy arany következzen az Albától
·Sportkosárlabda·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Bronz és ezüst után bravúr kellene, hogy arany következzen az Albától
·Sportkosárlabda·Utolsó frissítés: undefined

Kezdődik a kosárlabda-bajnokság. A kulcsembereket vesztő Arconic-Alba Fehérvár ismét a rájátszásba készül, de az előző két idény harmadik és második helyezése után nehéz lesz újabbat lépni előre.

A tavaszi döntőben maximális csatára késztette a címvédő Szombathelyt és csak öt meccsen maradt alul a fehérvári kosárcsapat. Az ezüstérem a tavalyi bronz után előrelépés volt, a sorminta pedig arannyal folytatódna, de ehhez az előző évinél is nagyobb bravúr kellene. Alejandro Zubillaga, a legutóbbi idény közben előléptetett vezetőedző ugyan ismét jó állománnyal dolgozhat, de a rotáció a rutint és alighanem a játéktudást tekintve is csökkent.

Legfőképpen, mert a minden csapatnál kulcskérdésnek számító magyar állomány ha mennyiségben nem is, minőségben biztosan kevesebb lett. Nem lebecsülve és bántva az érkező fiatalokat, a Nyíregyházáról "hazatérő" Kass Balázst, a vele együtt érkező Kiss Benedeket és a Körmendről igazolt Balogh Mátét, az ő tapasztalatuk nem ér fel a három válogatott távozóval. Somogyi Ádám és Pongó Marcell alapembere és meghatározó játékosa volt az Albának, Szabó Zsolt pedig rendre a padról beszállva tudott segíteni rutinjával az ezüstös idényben. Ők idén már nem Fehérváron játszanak.

Ráadásul a továbbra is élő U23-as szabály Somogyinak köszönhetően egyértelmű előnyt biztosított az Albának a legtöbb riválissal szemben, de ilyen tudású fiatalt nem lehetett igazolni. Persze a már szintén komoly tapasztalatokkal rendelkező Takács Milán és Takács Martin, valamint az említett érkezők személyében vannak bevethető fiatalok, bízni kell benne, hogy nemcsak kiegészítő emberként lehet építeni rájuk. A magyar mag legnagyobb ereje ezzel együtt Vojvoda Dávid, aki a válogatott kontingensből egyedüliként maradt Fehérváron. Egészen biztos, hogy a csapatkapitány tudására és karizmájára az új szezonban is mint az Alba egyik fő fegyverére kell tekintenünk.

Mellette természetesen a légiósok kiválasztása lehet a remélt sikerek kulcsa. A klubvezetés, ahogy nem egyszer korábban is, próbált biztosra menni. Megtartott az előző idény legkiegyensúlyozottabb külföldijét, Isiah Philmore-t, és igazolt három, a magyar mezőnyben már bizonyított amerikait. Siyani Chambers irányító poszton a Körmend egyik legjobbja volt tavaly, Jordan Barnett bedobóként a Sopronban bizonyított, James Dickey pedig két szezonnal ezelőtt a Szeged erőcsatára volt és szintén remek mutatókat produkált. Az ötödik légiós, a szintén amerikai Kristopher Martin az egyetlen, aki még nem járt mifelénk, ő legutóbb a cseh ligában játszott.

Hogy emberileg, taktikailag alkotnak-e majd olyan jó elegyet, mint az előző idény állománya, majd kiderül. Az biztos, hogy a bő rotáció kicsit szűkösebb lett, ráadásul idén (a szurkolók örömére) a nemzetközi kupában is vár feladat a keretre. A prioritás persze a bajnokság, amelyben nagy szenzáció lenne, ha nem ismét a Falcót üldözné a mezőny. A szombathelyieken kívül azonban egyelőre nem látszik kiemelkedő csapat, vagyis ha hullámvölgyek nélkül, stabilan tud játszani Zubillaga gárdája, az már önmagában sokat érhet. A döntő elérése nem elvárás, de nem is lehetetlen - a matematikai sorozat folytatásához ezzel együtt folyamatosan kimagasló teljesítmény kell az új szezonban.

A felkészülés alatt Oroszlányban vett részt tornán az Arconic-Alba Fehérvár, ahol második lett egy győzelemmel és egy vereséggel. A Kecskemétet itthon zárt kapuk mögött verte, majd múlt szombaton a Nagy Gábor-emlékmeccsen kikapott a Debrecentől. De ezek az eredmények nem számítanak, a szombati ellenben már nagyon is: a Budapesti Honvéd ellen kezdi a szezont a fehérvári csapat, 17 órakor az Alba Regia Sportcsarnokban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek