6 hónapnál régebbi cikk

Rózsaszínbe borult Fehérvár
·Életmódmellrák·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Rózsaszínbe borult Fehérvár
·Életmódmellrák·Utolsó frissítés: undefined

Október 1-je a mellrák elleni küzdelem világnapja. Székesfehérváron hagyományosan minden évben közös sétával hívják fel a figyelmet a betegség elleni küzdelem és a szűrővizsgálatok fontosságára. 

Idén is rózsaszín lufikkal, rózsaszín ruhadarabokkal üzentek az Országalmánál a város képviselői, sportolók, érintettek, hogy fontos téma miatt érkeztek. Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja, a városban minden október első szombatján a betegség megelőzésére hívják fel a figyelmet.

Egy ilyen sétával, egy ilyen színes program keretében olyanokhoz is eljuttathatjuk az információt, akik nem biztos, hogy odafigyelnek, de lehet hogy így veszik rá magukat, hogy elmenjenek egy megelőző vizsgálatra, reményeink szerint az azt mutatja, hogy minden a legnagyobb rendben van, de ha véletlenül nincs, akkor nagyon-nagyon fontos az idő, hogy mihamarabb észrevegyék a problémát, amely szintén a prevencióhoz kapcsolódik- tájékoztatta az fmc.hu-t Cser-Palkovics András polgármester. 

A mellrák jól gyógyítható, minél korábban fedezik fel, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. A betegségben egyre inkább érintett a fiatal, a 30-as korosztály. Mint Szántó István, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház onkológiai osztályának osztályvezető főorvosa mondja, jó lenne, ha Magyarországon a 40 és 65 év közötti nők számára évente lenne szűrési lehetőség.

Rengeteg, kb. 8-9000 új beteg van minden évben a nők között, férfiaknál nyilván 1% csak az aránya. A lakosság 10%-a életében vagy beteg volt, vagy beteg lesz emlőrákban. Borzalmas gyakori, olyan gyakori, mint a pajzsmirigy alulműködés. A gyógyulás aránya pedig nyilván annál jobb, minél hamarabb fedezik fel.

A mellrák elleni séta fővédnöke Závodszky Noémi színművész. Ahogyan Kovács Szilvia, a Fehérvár Médiacentrum munkatársa is, aki nyolc évvel ezelőtt küzdött meg a betegséggel.

Az önvizsgálattal tehetünk a legtöbbet magunkért. Azt minden hónapban el kellene végezni! Pár perces dolog, az interneten van róla rengeteg anyag, ezt el lehet sajátítani könnyen. Akár egy- egy egészségügyi szűrőnap alkalmával is meg lehet tanulni. Ez nem egy ördögtől való dolog, hogy kicsit átnézzük magunkat. Annak ellenére pedig, hogy 40 év feletti nőknek szól a mammográfiai behívó, én azt mondom, hogy azért, ha valami gyanúsat észlelünk, akkor menjünk el a nőgyógyászunkhoz, háziorvosunkhoz.

Az Országalma melletti sátorban önvizsgálati és lelki tanácsokat kaphattak a séta résztvevői, és a mellrák szűrésekre is fel lehetett iratkozni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek