6 hónapnál régebbi cikk

Zenei toplista No.1 lekérdezése akár a születésed napjáig
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/EricNopanen
Zenei toplista No.1 lekérdezése akár a születésed napjáig

A zene körülvesz. Mindenkinek van legalább egy vagy akár több olyan emléke, mely meghatározóan kötődik egy-egy zenéhez. Lehet az bármilyen zene, de egy biztos: a zene az kell!

Napjainkban, amikor már nem a rádió a zene meghatározó hanghordozója, talán egy kicsit másképp tekintünk a zenehallgatásra. Az internetes streaming térhódítása ugyanakkor kitágítja azokat a lehetőségeket, melyek a modern zene napjainkban már igencsak retrónak tűnő, több évtizedes múltjából élnek velünk.

Nekem ilyen meghatározó emlékem például az osztrák 3-as (Ö3) rádióállomás hétvégenkénti toplistája, melyet minden vasárnap hallgattunk. Persze ekkor még az 1980-as éveket tapostuk. De lehetne még sorolni azokat az analóg és ma már keményen retró műsorokat, ahol a pop kedvelői meghallgathatták a heti toplista helyezettjeinek népszerű szerzeményeit: Danubius Rádió, Juventus Rádió, Poptarisznya…

És ha napjainkban kíváncsiak lennénk egy-egy nagyon régi, több évtizedes No.1 helyezettre, akkor az internet segít ebben is. 

A playback.fm nevű weboldal egyik igencsak érdekes szolgáltatása, hogy egy általunk választott dátum alapján elárulja, az adott napon mely zenei sláger volt az abszolút listavezető. Az oldal szerkesztői egészen 1900. január 1-ig visszamenőleg gyűjtötték össze az adatbázist, mely nem csekély utánajárást igényelhetett.

Kapcsolódó
Retró Tech: 60 éves a kazetta

Lassan nyugdíjba vonulhat a magnókazetta. Az idősebb korosztály még emlékszik a kazettásmagnó kifejezésre, a fiatalok pedig már a CD-re is azt hiszik, hogy csak galambriasztó.

Ez az egész azonban így leírva kicsit száraz. Egészen addig, amíg rá nem kapunk az ízére. Mégpedig arra, hogy vajon melyik sláger volt a toplista élén a születésünk napján, vagy a ballagásunk napján, vagy az első randi, esetleg az első csók, vagy a diplomaosztónk idején. És egészen biztos vagyok benne, hogy mindenkinek akad egy vagy akár több olyan dátum, mely most elkezd pörögni a fejében és már kattint is, hogy vajon azon a neki neves és fontos, szép emlékű napon melyik sléger is lehetett a leghallgatottabb a rádióban...

És akkor a link, ahol a dátumot bepötyögve már szól is a keresett nap slágere: playback.fm

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek