6 hónapnál régebbi cikk

Előképzettség nélkül is szerezhetsz gépkezelői jogosítványt!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels/Tiger Lily
Előképzettség nélkül is szerezhetsz gépkezelői jogosítványt!

Manapság a jó szakembereket érdemes megbecsülni. A kétkezi munkának felértékelődött a szerepe, egyre többen helyezkednek el gyárakban, ipari vagy mezőgazdasági létesítményekben, ahol bizony munkagépek használatára is szükség van.

Hol lehet megtanulni a gépkezelői tudnivalókat?

Azok, akik még nem rendelkeznek olyan engedéllyel, amelyekkel ilyen járműveket – például kotrógépet, úthengert, targoncát, kátyúzó gépet vagy darut – vezethetnek, azoknak érdemes beiratkozniuk a Tanfolyam.hu gépkezelő tanfolyamainak egyikére.

Itt több képzés is található, mindegyik országszerte több városban is elvégezhető kedvező feltételekkel. Kimondottan hatósági vizsgákra készítik fel a jelentkezőket, a tanfolyamok gyakorlatorientáltak. Részletfizetéssel is teljesíthetők, csupán a szükséges feltételeknek kell megfelelni. Ezekről a Tanfolyam.hu készséges munkatársai tudnak bővebb felvilágosítást adni.

Tudvalevő, hogy a képzési rendszer megváltozott, 2021 végétől az OKJ-s szakmák megszűntek, a vizsgák letételére is a vizsgaközpontokban nyílik lehetőség. A szabályozás érintette a gépkezelői tanfolyamokat is, és mivel mindig az aktuális rendeleteknek kell megfelelni, ezért érdeklődni kell az egyes képzésekkel kapcsolatban.

Előképzettség nélkül is lehetsz targoncavezető

A Tanfolyam.hu egyik legnépszerűbb képzése a "Gépkezelői jogosítvány tanfolyam és vizsga előképzettséggel nem rendelkezőknek" nevű kurzus, amelyre azokat várják, akik még semmiféle papírral nem rendelkeznek e területen. Ha van már OKJ-s bizonyítványod vagy 5 évnél nem régebbi végzettséged, akkor másik tanfolyam a javasolt.

Mint ahogy említettük, a rendeletek értelmében más-más vonatkozik az eltérő csoportokra. Aki most kezdi a szakmát vagy új beosztása miatt válik szükségessé egy gépkezelői tanfolyam elvégzése, az hamar, egy-másfél hónap alatt kézhez kaphatja a szükséges papírokat.

Persze ennek feltétele, hogy az illető részt vegyen az órákon, megtanulja a kiadott tananyagot és a gyakorlatban is jól teljesítsen.

Milyen tudást ad a képzés?

A "Gépkezelői jogosítvány tanfolyam és vizsga előképzettséggel nem rendelkezőknek" nevű kurzus képzési tematikája a következő:

  • Munka- és balesetvédelem
  • Elsősegélynyújtás
  • Üzemeltetési és technológiai ismeretek
  • Szakirányú gépspecifikus ismeretek – mindig az adott munkagépre szabva

Természetesen az elméleti órákon túl gyakorlati órák is vannak, a gépkezelési gyakorlat során különböző feladatokat kell végrehajtani a gépekkel, amit a vizsgán is kérhetnek. Ilyen lehet például a következő: gödör- vagy árokásás terepegyengetéssel (földmunkagépnél), rakatsejtek átrakása megadott nyomvonalon (targoncánál), teherátemelés (daruknál).

Ismerni kell az adott gép műszaki jellemzőit is, tudni kell, hogy meghibásodás esetén mi a teendő. A vizsgán kérdezhetik például, hogy miből adódhat a fékek helytelen működése. 

Célszerű minél előbb beiratkozni a tanfolyamra, ha a munkaköröd megköveteli a gépkezelői jogosítvány meglétét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek