6 hónapnál régebbi cikk

Nemzetközi sikert ér el a fehérvári Alba Regia zenekar fuvolaművésze
Fehérvár Médiacentrum fotója
Ostorházi Helga
Nemzetközi sikert ér el a fehérvári Alba Regia zenekar fuvolaművésze

Szeptemberben a Pozsonyban rendezett Nemzetközi Fuvolaversenyen második helyezést ért el a 30 év alattiak kategóriájában Menyhárt Eszter, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar fuvolaművésze.

A két éve a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett fiatal zenész a 30 év alattiak kategóriájában érte el a dobogó második fokát. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művésze 19 indulóval, honfitársain túl többek között Ukrajnából, Dániából, Hollandiából, Csehországból, Japánból és Németországból érkezett művészekkel mérhette össze tudását a II-es kategóriában. A produkciókat hét tagú nemzetközi zsűri értékelte, a döntősök pedig a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarával léphettek fel.

Menyhárt Eszter négyéves korában ismerkedett meg a hangszerekkel, amikor egy bazárban szemet vetett egy rózsaszín furulyára, a szülei pedig azzal a feltétellel vásárolták meg neki, hogy megtanul rajta játszani. A tudást gyorsan elsajátította, így gyorsan kiderült, hogy a jakabszállási fiatal lánynak van tehetsége a zenéhez. A kecskeméti Kodály Zoltán Ének-Zenei Iskolában töltött évek után a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott, 2019 óta tagja az Alba Regia Szimfonikus Zenekarnak.

Saját bevallása szerint a szlovákiai versenyre – amire 4 hónapon keresztül napi 4-6 órát gyakorolt – a legnehezebb műveket választotta ki, majd a döntőben az is nehezítette a dolgát, hogy véletlenül leverte a kottát, így a mű hátralévő részét fejből kellett játszania.

„Abszolút elégedett vagyok az eredménnyel. Nagy élményt jelentett feszegetni a határokat” – fogalmazott Menyhárt Eszter, akinek már a következő versenyre is megvannak a tervei: a finnországi Tamperében a világ leghíresebb fuvolásaiból álló zsűri előtt szeretne bizonyítani.

Menyhárt Esztert és Ruff Tamást, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatóját hétfőn délután Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester fogadta a Városházán - írta az Önkormányzati Kommunikációs Központ.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek