6 hónapnál régebbi cikk

Egyenruhák és felszerelési tárgyak a középpontban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh-Nagy Róbert
Egyenruhák és felszerelési tárgyak a középpontban

Még látogatható a Hadi Múltunk Kincsestára kiállítás a Szent István Király Múzeumban. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyenruháit, felszerelési tárgyait, a testőrség modernebb ruházatát tárlatvezetéssel ismerhették meg csütörtökön az érdeklődők. 

A Hadi Múltunk Kincsestára kiállításon megtekinthetik a látogatók, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban milyen ruhát hordtak a tisztek, a honvédek.

"Ebből a korból sajnos nagyon kevés ruházat maradt ránk, de azért itt láthatunk belőle néhányat. Huszártiszti dolmányt, huszárcsákót láthatunk mellettünk, távolabb a honvéd tiszteknek a kávébérna attiláját, illetve itt ebben a másik tárolóban egy külön, névhez köthető relikvia, az egyik aradi kivégzett tábornok, Kiss Ernő honvéd altábornagynak az 1848-as szabadságharcban viselt attilája" - mondta el Baczoni Tamás őrnagy, a HM Egyenruha és Felszerelés Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa.

A tárlatvezető elmondta, sok száz évig nem létezett haderő, 1848-ban jött létre az önálló magyar honvédség. Mint az érdeklődők megtudhatták, a huszár ruhát, amely a magyar katonai viselet legjellegzetesebb darabja, mi adtuk a világnak.

"A világ számos pontján megszervezett huszár ezredek mind ezeket a magyar típusú egyenruhákat viselték, amelynek ugye a zsinórdísz a legjellegzetesebb része. Tehát ettől magyar. Ami egyébként az átlag embernek kevésbé látható, egy speciális szabása is volt ezeknek a ruháknak, tulajdonképpen részben eltértek a nyugati szabástól."

A válogatás korszakokon ível át, a termeken keresztül eljutunk 1948-ig. A dualizmus korából iparművészetileg míves ruhadarabok is láthatók. A magyar testőrség modernebb, kevésbé tradicionális egyenruháit is meg lehet tekinteni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek