5 hónapnál régebbi cikk

Go West, adta ki az ukázt a Pet Shop Boys: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
www.byte.fm
Go West, adta ki az ukázt a Pet Shop Boys: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined

A PSB mellett Meat Loaf, Bryan Adams, a Culture Beat, a Salt ’N’ Pepa és Capella adta a slágereket, itthon Révésztől a Bakter Brothes-ig ezerrel nyomultak a magyar előadók. Ezt hallgatta a világ 1993 novemberében.

Zenei időutazásunkat kezdjük Nagy-Britanniában: nézzük, melyek voltak a legnagyobb slágerek a ködös Albionban 1993 novemberében. Az előző hónaphoz képest az első helyen nem volt nagy változás, az októberben csúcsra jutó Michael Lee Aday, ismertebb nevén Meat Loaf megőrizte első helyét az "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" című dallal. A 2022. január 20-án, 74 éves korában elhunyt énekes egészen decemberig, összesen hét héten át vezette a brit listát. Pályafutása során egyébként ez volt az egyetlen dala, mely első lett Nagy-Britanniában, viszont volt további öt, ami bejutott a Top10-be.

Természetesen trónkövetelők akadtak bőséggel. A legkitartóbban Bryan Adams és a „Please Forgive Me” támadta az első helyet, ám végül nem járt sikerrel.  A kanadai énekes dala 1993. október 15-én jelent meg kislemezen, és egy hónap alatt a brit zeneimádók egyik nagy kedvence lett, három héten át második volt, összesen pedig nyolc hetet töltött a Top10-ben. Bryan Adams egyébként összesen 11 különböző dallal tűnt fel az évek alatt a brit lista első tíz helyezettje között.

Szintén kiválóan teljesített a német dance-formáció, a Culture Beat is, melynek második slágere, a „Got To Get It” ugyan nem érte el a „Mr. Vain” sikereit, ám így is masszívan ott volt a listák élmezőnyében. Nagy-Britanniában például a negyedik helyig menetelt.

Ami a többi dalt illeti: a brit listán ott volt az élmezőnyben Janet Jackson és az „Again”, Elton John és Kiki Dee duettje, a „True Love” és az 1973-as megjelenése után 20 évvel újrakevert Doobie Brothers-klasszikus, a „Long Train Runnin” remixe is.

Lépjünk tovább Németországba, nézzük az Offizielle Deutsche Charts alakulását, ugyanis 1993 novemberének elején véget ért a 4 Non Blondes és a „What’s Up?” tíz héten át tartó uralma. Az első helyet a Pet Shop Boys és a „Go West” szerezte meg, ez volt a 14 PSB-dal közül az egyik, mely befutott a német listán az első tízbe. Az 1981 óta aktív Neil Tennant – Christopher Sean Lowe duó a 14 dalból végül négy lett listavezető Németországban. A sorban a negyedik volt a „Go West”, mely végül három héten át vezette az Offizielle Deutsche Charts-ot, utána átadta az első pozíciót az ott is befutó Meat Loaf részére.

Érdekesség, hogy nagy mozgás a top10-ben nem volt 1993 novemberében. Olyan dalok állandósították helyüket, mint Haddway és a „Life”, Billy Joel és a „River Of Dreams” vagy épp az Urban Cookie Collective és a „The Key: The Secret”.

Az alsóbb régiókban ugyanakkor feltűntek olyan dalok, melyek ugyan nem jutottak el az Offizielle Deutsche Charts dobogójának közelébe, a klubokban ugyanakkor komoly sikereket könyvelhettek el. Ilyen volt az Intermission és a „Piece Of My Heart”, a Twenty 4 Seven és a „Slave To The Music” vagy épp a Masterboy és az „Everybody Needs Somebody”.

Ami az öreg kontinens további slágerlistáit illeti: Meat Loaf az Eurochart Hot100 listája mellett első helyen állt Svédországban, Hollandiában, Írországban, Dániában és Norvégiában. Bryan Adams és a "Please For Give Me" Portugáliában uralta az eladási listákat, míg a Cappella és a "U Got To Let The Music" Finnországban volt első.

Belgiumban a Daf Dames Dope és a „Having A Good Time" volt a legkelendőbb, míg Spanyolországban ezt a címet DJ Jazzy Jeff And The Fresh Prince birtokolta, köszönhetően a "Boom! Shake The Room" sikerének.

Lépjünk egy kontinensnyit, nézzük, melyek voltak a legnagyobb slágerek a tengerentúlon, a Billboard Hot100 listáján. A hónap elején elköszönt az első helytől Mariah Carey és a "Dreamlover", az új listavezető pedig – mindenki kapaszkodjon meg – Meat Loaf és az "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" lett, mely öt hétig, december elejéig el sem mozdult a legmagasabb pozícióból. Természetesen üldözőkben nem volt hiány, ott volt az Európa után az Egyesült Államokban is befutó Ace Of Base és az „All That She Wants” vagy épp a Mariah Carey mellett a kor másik ünnepelt énekesnőjének számító Tony Braxton és a „Breathe Again”.

A Billboard hiphop listáját a hölgyek, egészen pontosan három hölgy uralta 1993 novemberében. A Salt ’N’ Pepa és a „Shoop” állt az élen. A dal a trió negyedik albumáról, a „Very Necessary” korongról jött ki első kislemezként.

A tengerentúlon akkora sláger lett, hogy a rap listán olyan dalok nem tudták letaszítani a trónról, mint Dr. Dre és a „Let Me Ride” vagy épp 2Pac és a „Keep Ya Head Up”.

Ami a Billboard Dance listáját illeti: 1993 novemberében az eladási adatok alapján a Tribe Called Quest és az "Award Tour", valamint Das EFX és a "Freakit" volt a táncoslábúak kedvence, a klubok játszási listáján pedig előbb Lonnie Gordon és a "Happenin' All Over Again", majd a Smooth Touch és a „House Of Love" állt az első helyen.

Utunk végén nézzük, mi volt a helyzet Magyarországon a MAHASZ eladási listáján. Harminc esztendeje különleges hónapot jegyezhettünk fel, hiszen elég hosszú idő után, 1993 novemberében ismét a magyar előadók fölénye jellemezte az eladási adatokat. A hónap közepén a tíz legkelendőbb albumból hat magyar volt, az első hatba ráadásul csak egy külföldi lemez tudta beverekedni magát.

A dobogó tetején a Rapülők és a második lemezük, a "Rapeta" állt (az album  idén, várhatóan december elején az első kiadás harmincadik évfordulója kapcsán megjelenik vinylen), második volt az EDDA és a "Lelkünkből", míg a harmadik legsikeresebb anyag Révész Sándor "Révész 1993" című albuma volt. Az első tízben ott volt még a Sex Action és a "Mocskos Élet", illetve két olyan formáció, mely mára szinte teljesen felejtésbe merült.

Az egyik ilyen a Kocsándi Miklós, Szomor György, Varannai István összetételű Gipp's  Egylet, mely "Szombat Esti Láz" címmel adott ki Bee Gees-feldolgozásokat, illetve a Bakter Brothers, mely a "Szépek Vagyunk" című albummal tette le névjegyét. Utóbbi azonban tiszavirág életű dicsőségűnek bizonyult, a gőzmozdony füstjének sebességével nyelte el a formációt a magyar könnyűzene süllyesztője.

Ez volt mai kalandozásunk, folytatás egy hónap múlva, 1993 utolsó havának legnagyobb slágereivel!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek