1 hónapnál régebbi cikk

Tombol a lepkehimlő Fehérváron is
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Tombol a lepkehimlő Fehérváron is

Terjed a lepkehimlő a fehérvári óvodások, iskolások körében is, sok gyerek tele van kiütésekkel ezekben a hetekben. Egyre többen kapják el a vírusos megbetegedést, ami általában nem jár súlyos tünetekkel, és legtöbbször gyógyszeres kezelés nélkül elmúlik.

Egyre több a lepkehimlős óvodás és iskolás, ám a vírusfertőzés általában nem jár súlyos tünetekkel – hangsúlyozta Gruiz Andrea, fehérvári házi gyermekorvos, aki azt mondja, szinte kikerülhetetlen a közösségbe járó gyerekek körében, hogy átessenek a betegségen.

„Nem biztos, hogy mindenkinek ugyanolyan kiütése lesz, de igen jellegzetes a kiütés, ami az arcon jelenik meg, és pillangó alakúak foltok” - mondta el Gruiz Andrea.

Emellett testszerte viszkető kiütések alakulnak ki. A betegség cseppfertőzéssel terjed, de magától gyógyul, így a háziorvos szerint különösebb teendő nincs vele. Ami azonban nehezíti az ellene való védekezést az az, hogy a betegség általában már a tünetek jelentkezése előtt fertőz.

Jó hír viszont, hogy ezt a fertőzést csak egyszer szokták elkapni a gyerekek, ha ez bekövetkezik, akkor életre szóló védettség alakul ki ellene. A betegség súlyosabb lefolyása nagyon ritka, de várandós kismamáknak ajánlott kerülniük a lepkehimlős gyermekeket!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek