1 hónapnál régebbi cikk

Vese világnapja: cél az egyenlő esélyek megteremtése
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bodonyi Krisztián
Vese világnapja: cél az egyenlő esélyek megteremtése

Nyílt napra és előadásra várják az érdeklődőket a székesfehérvári dialízisközpontban március 9-én 14 órától a közelgő Vese Világnapjához kapcsolódva. Az idei központi téma az egyenlő esélyek megteremtése az ellátásban.

A magyar lakosság 50%-a érintett magas vérnyomás betegségben vagy cukorbetegségben. Ezek elhanyagolása az egyik leggyakoribb oka a vesebetegségek kialakulásának.

20 éve magyar kezdeményezésre nyilvánították március második csütörtökét a vese világnapjává. Ehhez csatlakozik Székesfehérvár is. Az idei központi téma az egyenlő esély teremtése, illetve a betegek szerepe az ellátásban. A Szent György Kórház már három éve tesz lépéseket mindezek erősítése érdekében.

Beteg edukálást vezettünk be, ami azt jelenti, hogy erre képzett, tréningezett nefrológiai szakápolók foglalkoznak a beteggel és a hozzátartozójával is nagyjából másfél órás egyéni vagy kiscsoportos megbeszéléseken, ahol módja van a betegnek a saját problémáit, félelmeit megjeleníteni és nem kell attól tartani, hogy majd elutasítják. - hangsúlyozta Zakar Gábor nefrológus főorvos.

Székesfehérváron Egészségfejlesztési Terve 2011-ben indult. Östör Annamária tanácsnok szerint a város önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a városban élők egészségének megőrzésére.

Éppen ezért nyílt napra várják az érintetteket és az érdeklődőket a dialízisközpontba, ahol szakmai előadást is hallhatnak a témával kapcsolatban. A rendezvény március 9-én 14 órakor lesz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek