1 hónapnál régebbi cikk

Buszhálózat-bővítés április 1-től Fehérváron: már letölthető az új menetrendfüzet
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Buszhálózat-bővítés április 1-től Fehérváron: már letölthető az új menetrendfüzet

Az új menetrendfüzet már letölthető a város honlapjáról, és megtalálható lesz a Volánbusz jegypénztáraiban is. Jobban elérhető lesz a kórház az egyes városrészekből, lesznek éjszakai járatok, valamint az Alba Ipari Zónába hét buszjárat is közlekedik majd.

A mostani bővítéssel mintegy 280 ezer kilométerrel növekszik a hálózati teljesítmény, amivel együtt 2024-ben összesen mintegy 3,5 millió kilométer lesz a fehérvári helyijáratok éves futásteljesítménye. A plusz táv körülbelül 300 millió forint többletköltséggel jár, ezzel együtt Székesfehérvár Önkormányzata több mint 2,8 milliárd forint hozzájárulást fizet a közösségi közlekedési szolgáltatásért.

2023-ban közel 40 százalékkal nőtt a jegy- és bérleteladások száma 2022-höz képest, a jövőben pedig arra számítanak, hogy a menetrend bővítése még nagyobb utasszám-növekedést hoz.  A havonta eladott diákbérletek száma átlagosan 4200-ról, 11 500-ra növekedett, áprilistól pedig a 65 év alatti, de már nyugdíjas utazók számára is – hasonló konstrukcióban, mint a diákbérletnél – 280 és 340 forint lesz a bérlet ára. 

A hálózatbővítés eredményeként több városrészből lesz elérhető a kórház átszállás nélkül, az Alba Ipari Zóna új területeire is el lehet jutni busszal, és a városrészeket összekötő járatoknak köszönhetően csökken az átszállások száma is.

A hálózat bővítésénél két fontos szempontot vettek figyelembe: egyrészt biztosítani kell a hamarosan nyíló Alba Aréna multifunkcionális rendezvénycsarnok elérését, másrészt az elmúlt években jelentősen kibővült Alba Ipari Zónában is szükségessé vált a járathosszabbítás, hogy a munkavállalók könnyebben közelíthessék meg a Rozmaring utca környékén épült új cégeket.

Egyes vonalak városrészeket összekötő járatokká válnak, illetve a déli összekötő utat is bevonják a közösségi közlekedésbe.

Járatok késő éjszaka

Fontos változás lesz továbbá, hogy minden városrész irányába indítanak járatot éjfél körül, így egyszerűbb lesz a hazajutás egy színházi előadás, bármilyen más belvárosi rendezvény, illetve a késői munkavégzés után. Eszerint a 10-es járat a Maroshegyre, a 912-es az Alsóváros – Őrhalmi szőlők irányába, a 24-es és 32-es járat az Öreghegyre, a 34-es a Felsővárosba és a Fecskepartra, illetve a 37-es a Feketehegyre megy majd.

A kórház közvetlen elérése

A módosításokkal több városrészből lehetséges lesz a kórház közvetlen elérése. A Hunyadi utcai rendelőintézeténél a 43-as és a 44-es járatokon kívül megáll majd a 16-os, a 20-as és a 37-es járat is. További változás lesz, hogy a 13, 13A, 13G, a 13Y, a 27, a 29 és 30 járatok beolvadnak más járatokba, így ezekkel az utazók már nem fognak találkozni.

Ezen buszjáratok feladatait veszik át a meghosszabbodó 12Y, 14G, 16, 20, 24, 37 és 42-es járatok. Az intézkedéstől várhatóan hatékonyabb lesz a közösségi közlekedés.

A 2024. április 1-től érvényes menetrendi füzet ide kattintva tölthető le! További részletek, ismertetők, útvonaltervező és a vonalhálózati-térkép itt érhetők el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek