Kínai partnerrel együtt gyártana trolibuszt az Ikarus
Fehérvár Médiacentrum fotója
Ikarus
Kínai partnerrel együtt gyártana trolibuszt az Ikarus

A Budapesti Közlekedési Központ szóló és csuklós trolibuszokra kiírt tenderén együtt indul az Ikarus és a világ legnagyobb buszgyártója, a kínai Yutong. Ehhez együttműködési megállapodást írtak alá a felek.  

A BKK által kiírt „Trolibusz járműbeszerzés IV. ütem” elnevezésű nyílt tárgyalásos közbeszerzési eljárás 2025–2027-től esedékes. Összesen 160 kisegítő akkumulátoros önjáró csuklós és szóló trolibusz beszerzéséról szól. Az Ikarus a piacvezető Yutonggal kötött együttműködési megállapodást, így a konzorciumi partnerség lehetővé teszi, hogy sikeres pályázat esetén a két buszgyártó együtt valósítsa meg a projektet.

"A Yutong, akiről most beszélünk, nemcsak a világ legjobb ilyen jellegű járműveit gyártja mind minőségre, mind megbízhatóságra, mind hatótávolságra, hanem a legnagyobb piaci szereplővé is vált. A globális piaci részesedése több mint 10 %, ezt akarjuk kombinálni az Ikarus 130 éves múltjával"- mondta el Fehér Roland, az Ikarus Zrt. vezérigazgatója, aki egyértelmű volt a lépés, hogy a budapesti vagy egyéb európai igényeket egy európai gyártó és egy globális piacvezető technológiáját ötvözve próbálják kielégíteni. A regisztrációt már be is adták.

"Mi szeretnénk mindenképpen minimum 25%-os hozzáadott értékkel hozzájárulni ezekhez a járművekhez. Arra törekszünk, hogy ez akár magasabb is legyen. Egyébként az Európai Uniós tenderek egyre inkább 10-től felfelé, de nem egy helyen már 50%-os hozzáadott értéket is előírnak. Úgyhogy valószínű ez egy tendencia lesz a jövőben is. Mi most szeretnénk egy minimum 25%-os hozzáadott értékkel indulni."

A vezérigazgató hozzátette, a Yutongtól megérkezik a bázis, a hajtáslánca a busznak, ez a 75%-a a teljes hozzáadott értéknek, az Ikarus pedig hozzáadja pl. az ajtóműködtetési rendszert, az ajtót, utastájékoztató, fedélzeti megfigyelési rendszert, felépítmény szoftvert, üléseket, padlózását, oldal és szélvédő üvegeknek a beépítése. A tender győztese egy két hónapon belül kiderül.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek