2 évnél régebbi cikk

17 embert ütött el a vonat 2021-ben Fejérben, országszerte pedig drasztikusan emelkedtek a vasúti átjárós balesetek
·Közlekedésvasút·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Máthé Zoltán
17 embert ütött el a vonat 2021-ben Fejérben, országszerte pedig drasztikusan emelkedtek a vasúti átjárós balesetek
·Közlekedésvasút·Utolsó frissítés: undefined

Az útátjárós balesetek a MÁV statisztikája szerint az elmúlt 5 év stagnálása után 2021-ben jelentősen megugrottak.

Székesfehérváron keveseknek kell mesélni az 1982. szeptember 9-i, szárazréti busztragédiáról: tizenhat ember - 8 gyermek és 8 felnőtt - halt meg, amikor vonat ütközött egy autóbusszal. Bár 2021-ben szerencsére nem történt Fejér megyében hasonló tragédia, és az elmúlt 5 év összesen 14 útátjárós balesetéből 1 végződött súlyos, valamint 1 könnyű sérüléssel, a többi 12 pedig "csak" anyagi kárral, ám országos országos tekintetben tragikus volt a mögöttünk hagyott év.

Közel 39 százalékkal, vagyis nem túlzás állítani: drasztikusan emelkedett az útátjárós balesetek száma 2021-ben.

A MÁV által közzétett statisztika szerint míg 2020-ban 62 útátjárós baleset történt, addig a tavalyi évben ez 24 esettel emelkedett, vagyis 86 ilyen baleset volt, amelyből 16 követelt emberéletet. További 15 végződött súlyos- és 14 könnyű sérüléssel, a többi balesetben anyagi kárt regisztrált a vasúttársaság, nem keveset: egymilliárd forintot meghaladó kárral kénytelenek számolni.

Az utóbbi években tapasztalt közlekedési morált nézve talán az sem túl meglepő, hogy a legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás – a „még átérek” gondolkodásmód – az agresszív vezetési stílus, a vezetés közbeni telefonálás és a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása okozza.

Ahogy írják: a záródó sorompórudakat látva a járművezetők megállás helyett sokszor gyorsítanak, néhányan még a lezáródott félsorompót is megkerülik – évente 800-900 félsorompó rúdját törik le az autósok. 

De Fejér megyére visszatérve: bár - ahogy fent is olvasható - vasúti átjárós baleset 2021-ben nem volt, tiltott helyen való tartózkodás miatti személyelütést 17 esetben regisztrált a MÁV, ebből 3 vasúti átjáróban történt. Hogy a szerencsétlenséget elszenvedők közülük hányan léptek figyelmetlenség miatt a vonat elé, hányan pedig szándékosan, nem tudni, ám többségük nem élte túl a tragédiát: 14-en elhunytak, 1 súlyos és 2 könnyű sérüléssel végződött.

A fenti számok ismeretében a MÁV nem oktalanul kéri, hogy mindig a kijelölt vasúti átjárókon, alul- és felüljárókon közlekedjünk át, ne akarjuk rövidíteni az utat a vágányokon, üzemi területeken át.

Külön kiemelik, hogy a fülhallgató használata, a környezet zajainak kizárása közlekedés közben nagyon komoly veszélyt jelent, ugyanis tapasztalataik azt mutatják, hogy számos tragédia oka volt az, hogy az utas/közlekedő nem hallotta a közlekedő szerelvény hangját.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek