10 hónapnál régebbi cikk

Megszületett a megállapodás az Arconic-Köfém Kft.-nél, lezárult a sztrájk
·Hírekmunka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Megszületett a megállapodás az Arconic-Köfém Kft.-nél, lezárult a sztrájk
·Hírekmunka·Utolsó frissítés: undefined

Éjszakába nyúló tárgyalást követően megállapodás született a mintegy 800 embert foglalkoztató Arconic-Köfém Kft.-nél., ezzel a június 4-én kezdődött határozatlan idejű sztrájk lezárult.

 A megegyezésről a hírt Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokonszakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke hétfőn késő este jelentette be, írja közleményében az MTI. Kiemelik, sztrájkot a dolgozók azért kezdeményezték, mert a munkáltató egyoldalú márciusi béremelését nem fogadta el a dolgozók többsége, és további 5,5 százalékos alapbéremelést követeltek.

A május 23-án megtartott figyelmeztető sztrájk sem vezetett eredményre a tárgyalások pedig megrekedtek. Az egyeztetések több körben zajlottak, majd végül az Arconic amerikai képviselőjének közreműködésével június 12-én megállapodás született.

A szakszervezettel történt egyezség alapján a termelésben dolgozók 340 000 forint egyszeri bérkiegészítésben részesülnek a júliusi bérkifizetéssel.

"Elmentünk a falig. Ezzel a megállapodással nyugvópontra kerülhet az Arconic dolgozóinak bére 2023-ra. Ezt az eredményt a sztrájkban résztvevő kollégák érték el, ami egy erős összefogás eredménye lett. Ez a bérjuttatás sokaknak több, mint 5,5 százalékos jövedelemnövekedést jelent az előző évhez képest. Ha a munkáltató korábbi 10,8 százalékos emeléséhez adjuk hozzá, akkor érdemi emelésről beszélhetünk. Így a keddre tervezett demonstráció elmarad" - fogalmazott a közleményében Székely Tamás.

Az MTI azt írja, a nyilvános cégadatok szerint a 788 embert foglalkoztató Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. a 2022-es üzleti évben 238,6 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 12 milliárd forintos nyereséget ért el.

Az Arconic 2019 februárjában jelentette be, hogy két önálló vállalattá válik szét 2020 második negyedévében, így jött létre az Arconic Corporation és a Howmet Aerospace. Mindkettő rendelkezik gyárral Székesfehérváron, előbbi leginkább alumínium hengerelt- és sajtolt termékeket, utóbbi főként magasabb hozzáadott értékű termékeket állít elő.

Szerkesztőségünkhöz az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. nyilatkozatot juttatott el az érdekképviselettel kötött megállapodással kapcsolatban, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk:

Olyan megállapodásra jutottunk, amely tovább erősíti az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. dolgozóinak gazdasági biztonságát, miközben fenntartja vállalatunk versenyképességét. Továbbra is kiemelt célunk a partneri kommunikáció folytatása a munkavállalói érdekképviselettel fenntartható működésünk érdekében. 

A június 4-től tartó sztrájk időszakot megállapodással zártuk le 2023. június 12-én. A 2023 március 1-től hatályos 10,8% (a fizikai állományt kiemelten támogató) differenciált béremelésen túl, jelen megállapodással azon kollégáinknak nyújtottunk további támogatást, akiket a mostani gazdasági nehézségek leginkább érintenek.  

Köszönetet mondunk azoknak a munkatársainknak, akik a sztrájk alatt is munkavégzésükkel biztosították az Arconic-Köfém biztonságos és hosszú távú működésének alapjait. Tiszteletben tartjuk azon munkavállalóink álláspontját, akik a munkabeszüntetésben részt vettek, és köszönjük, hogy biztonsági szabályainkat betartották.

A Köfém csapata továbbra is együtt dolgozik fenntartható közös jövőnkért. Elkötelezettek vagyunk, hogy folytassuk tevékenységünket Székesfehérváron dolgozóink, ügyfeleink és a helyi közösség javára.

Kiemelten fontos hír Székesfehérvár számára

A tárgyalások lezárásával kapcsolatban Cser-Palkovics András polgármester a közösségi médiában hangsúlyozta, ez a hír városunk számára is kiemelten fontos!

"Székesfehérvár sikerének, kiegyensúlyozott működésének, az intézmények fenntartásának és a fejlesztéseknek, beruházásoknak is elsősorban a helyi (!) gazdaság stabilitása és növekedése az alapja. Ez pedig elképzelhetetlen a munkahelyi béke, a dolgozók magas minőségű munkája, a fenntartható módon, de folyamatosan emelkedő bérek és a vállalkozások stabilitása nélkül.

Az Arconic vállalat mindig is kiemelt partnere volt városunknak. Jelentős munkáltató, az egyik legnagyobb adófizető, a társadalmi felelősségvállalás területén folytatott tevékenysége pedig példamutató. Ezek egyike sem menne azonban a munkavállalói elkötelezett és magas minőségű munkája, valamint a vállalat stabilitása nélkül. Örülök tehát a megegyezésnek és köszönöm mindenkinek, aki mindvégig erre törekedett a tárgyalások folyamán!" - hangsúlyozta a polgármester.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek