9 hónapnál régebbi cikk

Kariatida, avagy Fehérvár félig ruhátlan oszloptartója
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Kariatida, avagy Fehérvár félig ruhátlan oszloptartója

Az erkély- és párkányhordozó nőalak, a Kariatida nagyjából 160 éve szerves része a Vörösmarty tér látképének. Misztikumát készítőjének ismeretlensége is fenntartja.

Székesfehérváron a Vörösmarty tér a régi épületek iránt rajongók számára kihagyhatatlan élmény, szinte minden itt megtalálható ház felér egy külön csodával. A különleges építészeti megoldások, érdekes vonalvezetések mellett a házak díszítő elemeinek szánt műalkotások is gyönyörűek és egyediek.

Korábban már bemutattuk azokat a múzsákat – szám szerint hatot –, melyek a hivatalosan a Széchenyi utca 2. szám alatt lévő, valójában a Vörösmarty térhez erősen kötődő Brein-féle tornyos házat díszítik. De nem ezek a tér egyetlen különleges alkotásai!

A Vörösmarty tér 5. szintén egy nem átlagos épület címe: a ház valamikor 1860 körül épült, csakúgy, mint a tér házainak nagy része. A romantikus stílusú épület tervezője nagy valószínűséggel Ybl Miklós lehetett, aki a feltételezések szerint a téren több házat is tervrajzra vitt. Műemléknek számít, egészen pontosan az 1568-as sorszámon szerepel.

A tér kapcsán érdemes tudni, hogy hosszú ideig majorság működött itt, majd a XIX. században a vár déli sarkának megnyitásával, valamint az áthaladó forgalom erősödésével szerepe felértékelődött. A tér forgalmának rendezése és első kialakítása az 1870-es évekre fejeződött be, a tér közepén ekkor egy liget állt.

Évtizedekkel később a forgalom erősödése miatt változtatni kellett ezen az állapoton. A Vörösmarty-szobor és a Bory Jenő által készített 69-es gyalogezred emlékművének átköltöztetése után alakult ki a végleges állapot, melynek köszönhetően végül a Vörösmarty tér 5. szám alatti ház a 7-es főút mentén helyezkedik el.

A különleges ház különleges díszítőelemét a Köztérkép így mutatja be:

„A kőkariatida a kapu feletti öntöttvas korlátos és konzolos erkélyre nyíló ajtók között látható. Állapota jónak mondható, már amennyire ez lentről megítélhető. Az alkotás egy félig ruhátlan nőalak, aki jobb kezével éppen lecsúszó ruháját, bal kezével a fejére nehezedő oszlopfőt tartja.”

A fenti sorok gyakorlatilag arra is megadják a választ, mi is az a kariatida. A kariatida (karyatida) oszlop helyett alkalmazott nőalak, erkély- vagy párkányhordozó az ókori görög építészetben. Az ókorban leginkább az ión oszlop helyettesítette, legszebb antik példája az athéni Erekhtheion oszlopcsarnoka.

A fehérvári nőalak keletkezése szinte biztosan a ház építésével egyezik meg, valamikor 1860 körül készülhetett. A művész személye sajnos ismeretlen, ennek ellenére elismeréssel adózunk neki, hiszen egy, a város utcaképhez 160(!) esztendeje hozzátartozó alkotással gazdagította Székesfehérvár műtárgyainak sorát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek