7 hónapnál régebbi cikk

Tánccal a demencia ellen
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Tánccal a demencia ellen

A demencia leginkább a hatvan évnél idősebb embereknél alakul ki, a legfrissebb adatok alapján hazánkban hat évvel ezelőtt 11 demens beteg jutott ezer főre.

Szeptember 21-e az Alzheimer-kór világnapja, ebből az alkalomból a Katolikus Szeretetszolgálat, a Székesfehérvári Egyházmegye és a város figyelemfelhívó, tájékoztató programot szervezett.

Közös sétával hívták fel az Alzheimer-kórra, valamint a demenciával küzdő idősekre és családtagjaira a figyelmet. Mivel a társadalom idősödik, a betegek száma is folyamatosan nő. A Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, Spányi Antal az érintetteket arról biztosította, hogy a katolikus közösség mellettük áll. Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András az Alzheimer világnapon arra világított rá, hogy az év minden napján szükség van az együttműködésre az érintettek, a szakemberek és a támogató közösség között.

A világnapi rendezvény előadásokkal kezdődött, ahol a demencia kezelésének legújabb módszertanával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Gondosóra néven a kormány új programot indított: a regisztrációt követően minden 65 év feletti idős ember részére biztosít egy órát, amely folyamatos, 0-24 órás összeköttetésben áll egy diszpécserszolgálattal, így senki nem marad egyedül.

A világnapi rendezvény örömtánccal ért véget, amely a mozgásra, mint a demencia megelőzésére hívja fel a figyelmet.

A Fehérvár Televízió összeállítása:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek