Zöld Városok, közös gondolkodás, fenntartható jövő  
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Zöld Városok, közös gondolkodás, fenntartható jövő  

Élhetőbb és fenntarthatóbb városok tervezéséről hallgat négy egyetem, negyven hallgatója előadásokat a következő napokban az Óbudai Egyetemen. Az egyhetes nemzetközi programra Romániából, Szlovákiából és Portugáliából is érkeztek hallgatók és oktatók.

Kreatív projektmunkákat dolgoznak ki közösen a "Zöld Városok" projekt keretében. 

Györök György köszöntötte a "Green Cities", vagyis a "Zöld Városok" program résztvevőit kedden, az Óbudai Egyetem fehérvári campusán. A fehérvári felsőoktatási intézmény a gyulafehérvári egyetemmel közösen szervezte meg a fenntartható, emberbarát városok kialakítását célzó egyhetes nemzetközi programot, melyre négy egyetemről, az Óbudai mellett Kassáról, Gyulafehérvárról és Portugáliából is érkeztek hallgatók és oktatók egyaránt.

„Egyhetes, intenzív program keretében ismerkednek a hallgatók a zöld városok projekttel. Nagyon nagy várakozással tekintünk a projekt elé, mert a hétre különböző képzésekben részt vevő hallgatókat gyűjtöttünk össze. Részt vesznek villamosmérnökök, civil mérnökök, földmérők is. Megpróbáljuk a témakört interdiszciplináris szemlélettel megközelíteni és kreatív projekt munkákat kidolgozni a hét folyamán” - magyarázta a több napos program lényegét Nagyné Dr. habil. Hajnal Éva, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának kutatási dékánhelyettese.  

A következő folyamatos együtt gondolkodásra lesz lehetősége résztvevő négy egyetem, 40 hallgatójának és oktatójának.

A részvetők ugyanis megtekintenek majd olyan előremutató fejlesztéseket is, melyek fenntarthatóbbá, zöldebbé élhetőbbé tesznek egy-egy várost.

„Maga a program nagyon komplex. Nem csak előadásokat tartalmaz, hanem laborgyakorlatokat és úgynevezett terepmunkákkal is. Már a hétfői napon látogatást tettünk a Paksi Atomerőműben, szerdán pedig Budapestre látogatunk el, ahol ún. „zöld város megoldásokat” tekintünk meg. Elsősorban az újonnan épült Városligeti épületekre fókuszálunk majd és azokat vizsgáljuk majd szakmai szempontból” - sorolta a hét szakmai programjait az egyetem kutatási dékánhelyettese.  

Ugyanakkor a hallgatók helyben, Fehérváron is végeznek majd terepmunkát és igyekeznek megtekinteni minden, a fenntartható városok irányába mutató fejlesztést. Csütörtökön a program résztvevői a Sóstó Látogatóközpontba látogatnak majd el és végig járják a természetvédelmi területet is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek