2 évnél régebbi cikk

Portugáliából a Köfémbe
·Életmódkarrier·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Portugáliából a Köfémbe
·Életmódkarrier·Utolsó frissítés: undefined

Nyolvanéves jubileumot ünnepel az Alcoa-Köfém jogutódja, a Howmet-Köfém Kft. Ezen jeles évfordulóhoz igazodva a Vörösmarty Rádió kínálatában kéthetente szombaton stúdióbeszélgetést hallhatunk a cég munkatársaival. Legutóbb Vanda Celina Resendével, aki Portugáliában született.

Vanda Lisszabonból közel huszonkét éve a szerelemnek köszönhetően költözött Budapestre, három évvel később Velencére, majd Székesfehérvárra.

2004-ben csatlakozott a Köfém csapatához. Hogyan sikerült a beilleszkedés?

Igyekeztem a magyar nyelvet sikeresen elsajátítani, ami a világ egyik legnehezebb nyelve. És bár a ragozás néha még gondot okoz, az esetek többségében mind a szakmai, mind a magánéletben nagyon jól teljesítek. Már az első két év után éreztem, hogy jól kommunikálok, meg tudom értetni magamat, logikusan és gyorsan tudom tejesíteni a feladatokat. Egyébként a biztos helytállás egyik szilárd bizonyítéka, hogy 2002-ben az egyik kereskedelmi televízió behívott a Fantasztikus Európa című műsorába, ahol igen nagy sikerrel bizonyítottam, hogy miként lehet azonosulni Magyarországgal.

Időközben férjhez ment, két gyermek, ráadásul ikrek boldog édesanyja. A gyermekek számára is könnyen sikerült a magyar nyelv tanítása?

Sajnos ők portugálul alig, de magyarul határozottan jól teljesítenek!

Aki Magyarországra érkezik, biztosan hallott arról, hogy ételeink világhírűek. Önről tudom, hogy nagyon jól főz, és még azt is büszkén említette, hogy a magyar ételeket jobban is készíti el, mint a portugálokat.

Huszonkilenc évesen érkeztem Magyarországra. Természetes volt, hogy a férjemnek, a gyermekeimnek a magyar finomságokat igyekeztem elkészíteni. Ilyen például a csirkepaprikás, a túrós csusza, a krumplis tészta, ami számomra egy ideig a legérthetetlenebb étel volt, mármint a tészta és a krumpli egyben.

Vanda Celina Resende tizenhét éve dolgozik a Köfémben

Kiss László

Portugália után Magyarország már az időjárási körülmények kapcsán is változást hoz. Mennyire sikerült azonosulnia a hűvösebb körülményekkel?

A hóesés nagyon gyönyörű látvány, de kétségtelen, hogy elég fázós vagyok, nekem a téli időszak itt eléggé hidegnek számít!

Magyarországon a hölgyek legalább akkora focidrukkerek, mint az urak. Feltételezem, hogy Portugáliában is óriási tradíciója van a sporteseménynek. Az ön életében és jelentőséggel bír a futball?

Hogyne, a magyar válogatottnak mindig szurkolok, persze amikor a portugálokkal játszanak, azért az más. Egyébként a jelenlegi párom miatt a vízilabda is meghatározó sport az életünkben. Ami talán többeket meglephet, hogy én a pétanque-ot kedvelem, amit még szülőhazámban szerettem meg.

Térjünk vissza a munkahelyéhez! 2004 óta dolgozik itt. Mit tudhatunk az eddigi és jelenlegi tevékenységeiről?

A beszerzések, kifizetések, az ügyfelekkel való kapcsolattartás a legfontosabb feladatom. Amióta beléptem a céghez, mindig nagyon figyelmesek voltak velem, a mai napig is maximálisan segítik és elismerik a munkámat!

Mit tud mondani, tanácsolni a jelenlegi pályakezdők számára, miért érdemes a Howmet-Köfém csapatához tartozni, mit nyújthat számukra?

A megbízhatóság, a megbecsülés, a hosszú távra való biztos tervezési lehetőség, az ismeretek, a tudás további bővítésének, fejlesztésének lehetősége már önmagában meggyőző. Számomra nagyon megtisztelő, hogy tizenöt év után én lehettem azon munkatársak egyike, akik a Vörösmarty Rádióban elmondhatják, hogy a Howmet-Köfém egy kiváló cég, ahol öröm és megtiszteltetés dolgozni!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek